05 iul. 2015 | 12:41

Coada căluţilor de mare ar putea ajuta la construirea roboţilor

ACTUALITATE
Coada căluţilor de mare ar putea ajuta la construirea roboţilor

Căluţii de mare sunt nişte fiinţe pe cât de bizare, pe atât de adorabile. Dincolo de aceste lucruri, cozile lor ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru robotica viitorului.

O cercetare publicată recent în revista Science sugerează că forma cozii căluţilor de mare ar putea ajuta la dezvoltarea unor roboţi mai flexibili şi mai durabili. Autorii studiului susţin că această trăsătură este o minune a ingineriei naturale.

Coada căluţilor este făcută pentru a putea ţine lucruri este alcătuită din circa 36 de segmente pătrate, fiecare cu secţiuni transversale. Majoritatea fiinţelor au cozi cu forme cilindrice. Michael Porter, unul dintre autorii studiului, a început să cerceteze cozile căluţilor de mare încă de când se ocupa cu studiul materialului din care sunt alcătuite scheletele lor.

calut de mare

De asemenea, acesta a început să lucreze la un cateter (n.red.: instrument medical tubular cu care se examinează un canal sau o cavitate; sondă) şi a observat că o formă pătrată este mult mai eficientă decât una cilindrică, ceea ce l-a făcut să îşi dorească să demonstreze această eficienţă la scară mai mare, scriu cei de la L.A. Times. De asemenea, membrele pătrate prind mai uşor obiecte, chiar dacă, în cazul căluţilor de mare, acestea au evoluat astfel mai degrabă pentru protecţie.

[related]

„Inginerii au tendinţa de a construi lucruri înţepenite, deoarece sunt mai uşor de controlat. Natura face însă lucruri suficient de puternice încât să nu se rupă, dar şi suficient de flexibile încât să poată îndeplini o varietate de sarcini. De aceea, avem multe de învăţat de la aceste animale, care ar putea inspira viitoarea generaţie de robotică”, a explicat profesorul Ross Hatton, coautor al cercetării.

Oamenii de ştiinţă sunt preocupaţi de felul în care ar putea face roboţii „duri” mai siguri în momentul în care aceştia trebuie să lucreze cu oamenii „moi”, în situaţii în care, spre exemplu, aceştia operează sau înmânează o unealtă unui muncitor dintr-o fabrică.