23 apr. 2018 | 15:51

Alibaba e cel mai nou jucător care vrea cipuri cu inteligență artificială

ACTUALITATE
Alibaba e cel mai nou jucător care vrea cipuri cu inteligență artificială

Alibaba, lider în comertul online din China, a anunțat că extinde operațiunile hardware. Următoarea țintă: procesoarele cu inteligență artificială.

Cipurile cu rețele neurale, capabile să folosească algoritmi de inteligență artificială, se vor dovedi cruciale pentru viitor. De la mașini autonome la senzori și telefoane, vor fi peste tot. Din această piață încă în dezvoltare, Alibaba vrea o bucată.

Gigantul comerțului online a anunțat că va dezvolta cipul Ali-NPU (neural processing unit) și a fost conceput pentru analiza de imagini și clipuri. Asta dacă tot are China un sistem excelent de supraveghere a cetățenilor. Compania a spus că acesta va fi de zece ori mai performant decât celelalte cipuri existente pe piață.

Acest demers face parte din planul ambițios al Alibaba de a livra inteligența artificială prin dispozitive IoT. Proiectul este realizat de institutul de cercetare și dezvoltare al Alibaba, care face parte din DAMO (Discovery, Adventure, Momentum and Outlook – acronimul centrului) Academy. Acesta este același centru în care Alibaba a anunțat că investește 15 miliarde de dolari, conform TechCrunch.

Compania deja folosește inteligența artificială pentru a îmbunătăți cumpărăturile online. Noile planuri au fost anunțate la summitul de tehnologie al companiei.

La nivel mai mare, China cheltuiește peste 200 de miliarde de dolari pe an pentru a importa cipuri din Statele Unite, deci mișcarea este una destul de logică. În ultima perioadă, tot mai multe companii aleg să își fabrice propriile cipuri. În același timp, China și Statele Unite ale Americii n-au o relație prea prietenoasă în această perioadă. E previzibilă astfel tendința de independență a chinezilor.

În același context, și chinezii de la Huawei au anunțat în toamna trecută Kirin 970, primul procesor mobil cu inteligență artificială. Astfel, Alibaba, care are și ramura asta de dezvoltare tehnologică, calcă pe urmele companiei și vrea să își dezvolte propriul hardware. Îl va și folosi, îl va și vinde partenerilor.