Un studiu ne arată că oamenii erau mai deștepți acum două secole
Un studiu realzizat de o echipă de cercetători din Bruxelles, Belgia, a descoperit faptul că, în epoca victoriană (1837 – 1901), oamenii erau mai deștepți decât în ziua de azi, și se puteau lăuda cu o medie mai mare a IQ-ului. Însă care sunt motivele din spatele acestui studiu și cum e posibil ca persoane care trăiau acum două secole să fie mai deștepte decât cele din ziua de azi?
Explicația este, ca de obicei, cea mai simplă. Datorită avansurilor din domeniul medicinei, oamenii trăiesc mult mai mult. Toți oamenii, adică și cei deștepți, și cei mai puțin dotați. Aici este vorba de clasicul concept al selecției naturale și anume supraviețuirea celui mai dotat. Emergența agriculturii, a orașelor și a guvernelor a făcut viața mai ușoară pentru cei mai inteligenți și a fost mai ușor pentru ei să facă copii și să-și transmită genele mai departe.
Însă tot acest trend merge acum în sens invers, spun cercetătorii belgieni. Medicina, care este din toate punctele de vedere mai avansată față de ce era în secolul 19, permite copiilor oamenilor cu IQ redus să supraviețuiască mai mult, fără nici un fel de problemă. Oamenii de știință au completat cu faptul că acest proces de selecție naturală a intrat în regres, iar direcția în care lucrurile merg arată clar faptul că media IQ-ului populației Europei devine din ce în ce mai mică, pe măsură ce anii trec.
”Selecția este cheia tuturor lucrurilor, inclusiv a evoluției. Când trebuie să îți folosești inteligența pentru a supraviețui, atunci populația este triată într-un anume mod. Când circumstanțele nu mai sunt atât de dificile, și nu este nevoie de o intelgiență ridicată pentru a supraviețui, selecția naturală nu își mai face efectul”, a spus James Thompson, profesor de psihologie la Universitatea din Londra, pentru Daily Mail.