31 aug. 2016 | 15:55

Vizionarea excesivă a serialelor îți poate da depresie

ACTUALITATE
Vizionarea excesivă a serialelor îți poate da depresie

Pentru că viețile noastre de zi cu zi nu sunt mereu tocmai palpitante, am descoperit un refugiu: filmele și serialele. 

Dincolo de faptul că ne fac și mai sedentari decât suntem în mod obișnuit, lăsându-ne ore în șir în fața ecranelor, fascinați de emoțiile artificiale pe care ni le transmit niște personaje fictive, oamenii de știință au mai identificat un pericol. E destul de previzibil, dar acum avem o confirmare în plus pentru faptul că serialele în exces ne fac depresivi, potrivit News.

Un studiu realizat de experții de la Universitatea din Toledo arată că, din 408 participanți, 35% s-au indentificat cu „statutul” de maratoniști, iar aceștia au obținut niveluri înalte de stres, anxietate și depresie, în contrast cu cei care nu vizionează seriale obsesiv. Dat fiind faptul că majoritatea oamenilor pe care îi cunoaștem au avut măcar un serial de care au fost dependenți, ne vine greu să credem că există și persoane care nu sunt așa.

Studiul a mai arătat și că 77% dintre participanți s-au uitat la televizor pentru două sau mai multe ore fără pauză în fiecare zi în medie, iar cei care petrec și mai mult timp de atât blocați în fața televizoarelor sau computerelor pot fi clasificați ca dependenți de seriale. Studiul poate fi citit integral aici.

Motivele sunt destul de evidente: în primul rând, îți rupi niște ore din viață în care nu faci nimic productiv. Apoi, apare și eterna problemă a omului modern: obsesia de a se compara cu alții. Viețile personajelor din seriale sunt, în mod evident, mult mai interesante decât ale noastre, pentru simplul fapt că sunt construite pe baza unui scenariu.

„Uitatul la televizor în exces e o problemă de sănătate publică, care se află în creștere și trebuie luată-n considerare”, potrivit cercetătorilor care au desfășurat studiul. De asemenea, tot recent, oamenii de ştiinţă japonezi de la Universitatea Otaka au descoperit că adulţii care au petrecut cel puţin cinci ore zilnic în faţa televizorului au cu 70% mai multe şanse de a muri din cauza unui cheag de sânge la plămâni. Un alt studiu publicat de Jurnalul American de Epidemiologie, din 2011, a arătat că uitatul la televizor peste trei ore pe zi le crește femeilor riscul cu 13% să fie diagnosticate cu depresie.