11 nov. 2016 | 11:46

Tații ocupă un rol important în securitatea digitală a copiilor

ACTUALITATE
Tații ocupă un rol important în securitatea digitală a copiilor

Rezultatele unei noi cercetări Kaspersky arată că în familiile moderne tatăl este, de regulă, cel care învață copilul să folosească dispozitive digitale, dă sfaturi despre cum să intre pe Internet în siguranță și instalează soluții de securitate.

Cei mai mulți părinți au spus că, în cazul lor, copiii învață singuri să folosească dispozitivele digitale, iar acest proces de învățare pe cont propriu se accentuează pe măsură ce copiii cresc. Totuși, în familiile moderne, acest rol revine mai degrabă tatălui, în proporție de 60%. De asemenea, tații (66%) au mai multă grijă de securitatea dispozitivului digital al copilului.

Ambii părinți discută constant cu copiii despre ce fac pe Internet și îi ajută să rezolve problemele din mediul online. Dar tații ocupă și aici primul loc în ceea ce privește sfaturile despre cum să folosească Internetul în siguranță: 44% le explică celor mici cum să evite problemele în mediul online, comparativ cu procentul de 35% care revine mamelor.

parenting-digital-kaspersky

“În prezent, aproape fiecare copil începe să folosească, de la o anumită vârstă, dispozitive conectate la Internet, ceea ce înseamnă că mamele și tații se confruntă cu situații noi, cum ar așa numitul parenting digital. Din rezultatele cercetării, putem observa că sunt diferențe uriașe în folosirea Internetului între copiii de diferite vârste, iar parenting-ul digital se învață pe măsură ce copiii cresc. Cei mai mari sunt mai responsabili în folosirea dispozitivelor digitale, iar părinții se bazează uneori pe cunoștințele lor, care nu sunt întotdeauna perfecte și ar putea expune un copil la riscuri mari. De aceea, una dintre cele mai arzătoare probleme din ziua de azi este asigurarea siguranței online a copiilor”, a spus prof. David Smahel, Universitatea Masaryk.

“Părinții trebuie să se gândească la avantajele și dezavantajele folosirii dispozitivelor digitale de către copii, inclusiv la cât de mult timp ar trebui să petreacă în acest mod și cât control ar fi bine să aibă, precum și la modalități de protecție în mediul online. Tocmai din acest motiv, încurajăm părinții să discute cu cei mici despre problemele pe care le întâlnesc online, să le dea sfaturi despre cum ar trebui să folosească Internetul și să fie la curent cu ce fac copiii pe Internet. Pentru siguranța acestora, noi recomandăm folosirea programelor cu funcții de control parental”, adaugă Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.