27 oct. 2016 | 11:50

Securitate slabă: centralele nucleare folosesc canale de comunicare nesigure

ACTUALITATE
Securitate slabă: centralele nucleare folosesc canale de comunicare nesigure

Centralele nucleare ar putea fi vulnerabile în fața hackerilor, din cauza faptului că se bazează pe o metodă de comunicare pe care deja o putem considera arhaică.

Este vorba despre predecesorul telefonului mobil, pagerul, un receptor alfanumeric pentru mesaje personale. Aparent, muncitorii din centralele nucleare folosesc astfel de dispozitive în continuare, pentru a trimite mesaje și alerte legate de operațiunile din centrală.

Problema e că aceste dispozitive nu sunt deloc sigure și pot fi ușor interceptate. Cei de la firma de securitate Trend Micro au colectat aproape 55 de milioane de mesaje transmise prin pagere, interceptând informații delicate de la centrale nucleare, chimice și nu numai, potrivit Science Alert.

Raportul, care poate fi citit aici, menționează că mesajele transmise prin pagere sunt, în general, necriptate, așa că atacatorii le pot vedea chiar de la distanță. Trebuie doar să știe cum funcționează un sistem SDR (softwar-defined radio) și să aibă un dongle de aproximativ 20 de dolari.

Experții numesc comunicarea de acest tip „inteligență pasivă”, pentru că dă informații gratuite oricărei persoane care e interesată de ele. „Pagerele, se pre, sunt considerate o sursă de inteligență pasivă de înaltă calitate”, mai menționează raportul. Cercetătorii au mai menționat și că majoritatea mesajelor interceptate erau scrise de staff, nu erau simple mesaje transmise automat între sisteme.

Cercetătorii spun că majoritatea datelor ar fi lipsite de sens pentru observatorii obișnuiți, dar în combinație cu detalii precum numele angajatului sau numele proiectelor, un om rău intenționat are avea suficiente informații pentru a trimite mesaje frauduloase sau pentru a pune la cale un atac.

Au existat situații în care astfel de facilități au fost ținta unor atacuri. De exemplu, în aprilie, operatorii centralei nucleare din Gudremmingen, Germania, au declarat că aceasta a fost infectată cu numeroși viruși informatici.

Poate că tehnologiile vechi precum pagerele au și avantaje, dar securitatea ar trebui să fie prioritatea, având în vedere riscurile imense pe care le implică preluarea controlului asupra unei astfel de centrale de către hackeri.