Ransomware-ul și alte pericole ne vor da bătăi de cap în 2017
Dacă 2016 a fost anul în care atacurile de tip ransomware au crescut în intensitate, anul viitor va aduce și mai multe probleme pentru utilizatorii internetului.
Ransomware-ul a fost ”vedeta” malware-ului din 2016, iar următorul an pare să fie și mai periculos pentru utilizatori. Cu toate acestea, mediile de afaceri ar putea avea mai mult de suferit, pe fondul unor funcționalități ce vor înțelege mai bine să deosebească între utilizatorii de rând și companiile vulnerabile.
Este destul de evident de ce astfel de atacuri sunt și vor fi, în continuare, profitabile: utilizatorii care sunt afectați de un asemenea malware sunt dispuși să plătească sume de ordinul sutelor de dolari pentru a obține acces la datele personale criptate. Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist în cadrul Bitdefender, arată că „dezvoltatorii unui anumit tip de ransomware monitorizați de Bitdefender la începutul anului au reușit să strângă 1,5 milioane de dolari în numai o săptămână”.
Atacurile efectuate cu ajutorul rețelelor botnet, precum Mirai, vor avea tendința de intensificare, de asemenea, pe fondul creșterii numărului de dispozitive al căror control poate fi preluat în asemenea scopuri, dar și din cauza faptului că producătorii încă nu mizează pe securizarea unor astfel de device-uri.
Cătălin Coșoi oferă și informații ceva mai optimiste cu privire la 2017. Conform acestuia, există o tendință de colaborare între ”instituțiile guvernamentale, industria de securitate cibernetică și victime”, existând posibilitatea de intensificare a unor asemenea relații. Astfel, pericolul reprezentat de piețele negre de pe Internet, cum a fost binecunoscutul site Silk Road, ar putea să fie diminuat, chiar dacă momentan există o extindere a acestor medii de vânzare de produse și de servicii ilegale.
Dacă de unele lucruri nu ne putem feri, pe unele le putem preveni prin reguli simple, cum ar fi crearea de back-up-uri în mai multe medii ale datelor importante, sau evitarea de pagini web și aplicații ce prezintă un conținut dăunător. Dacă antivirusul îți spune să nu dai click, ar fi bine să-l asculți.