03 apr. 2016 | 10:28

Primul sistem de operare românesc poate înlocui Windows, la un preț mult mai mic

ACTUALITATE
Primul sistem de operare românesc poate înlocui Windows, la un preț mult mai mic

Specialiştii din zona IT din întreaga ţară şi de peste hotare sunt, încă din anul 2015, cu ochii pe un proiect dezvoltat de un tânăr de doar 25 de ani. Este vorba despre primul sistem de operare românesc, bazat pe Linux, pus la punct de Ştefan Brânduşă.

Ștefan Brândușă susține că produsul său e mai eficient și mai ieftin decânt Windows. Încă din timpul facultăţii, acesta a fost recrutat de faimoasa corporaţie Hewlett-Packard (HP), unde lucrează ca administrator de servere, developer şi programator. Munca şi studiile nu l-au împiedicat să se dedice punerii bazei unui sistem de operare unic în România. „Am început în 2010-2011 să scriu schiţele, singur. Pe parcursul dezvoltării, mi s-au alăturat şi alţi oameni din domeniu. Momentan, suntem trei oameni care dezvoltă constant sistemele de operare: eu, un om din Dobrogea, iar altul din Galaţi“, precizează Ştefan, într-un interviu acordat pentru Adevărul.

Iniţial a fost un singur sistem de operare, iar ulterior s-au desprins două: Kogaion, dedicat utilizatorului de rând, şi Argent, orientat către servere, cloud management, data centers, securitate informatică. Kogaion poate să înlocuiască cu succes Windows și este mai ușor de folosit. Pe de altă parte, Argent este dedicat administraţiei publice, fie că este vorba despre zona fiscală, de servicii, informaţii sau chiar armată.

Chiar și numele celor două sisteme au o valoare românească. Kogaion“ este inspirat din numele muntelui sacru al Dacilor, în timp ce „Argent“, derivat din latină, ne trimite cu gândul la argint, simbolul de bază al serverelor: impenetrabil, stabil, performant. Printre avantajele aduse de sistemele de operare dezvoltate de el se numără lipsa viruşilor, securitata adițională şi susţinerea tehnică în limba română. Securitatea este garantată de faptul că viruşii încă nu pot să interpreteze un sistem nou de operare.

Munca pentru proiect a început în 2010, iar anul trecut a fost lansat oficial. „Proiectul a fost primit cu foarte mult entuziasm. Lansasem veşti că lucrăm la un astfel de sistem de operare, iar IT-iştii şi cei care voiau să scape de Linux au fost nerăbdători. Per ansamblu, am fost priviţi cu ochi buni“, a mai spus acesta, în cadrul aceluiaș interviu.

Potrivit statisticilor, în fiecare zi 50 de persoane descarcă programele asociate celor două sisteme de operare. Corporaţiile obişnuiesc să aştepte cel puţin doi ani, până la maturizarea acestor tipuri de proiecte până să le adopte, dar unele instituţii publice deja şi-au arătat interesul. Este vorba despre un liceu din Galaţi, locul de unde provine Ionel Busuioc, unul dintre dezvoltatorii care muncesc alături de Ştefan. Momentan, în acest liceu sunt în faza de testare a ambelor sisteme.

Cât despre preț, „Momentan, Kogaion va rămâne gratuit, dar Argent va avea şi o versiune plătită pe viitor, noi aşa plănuim. În cinci ani, să zicem, Argentul l-aş vedea în administraţia publică, la toate nivelele. Ar reprezenta o economie de peste 5 milioane de euro, bani daţi degeaba de instituţii doar pentru licenţele Windows, care încă nu a rezolvat problema viruşilor. În Argent văd un succes internaţional. Suntem priviţi de către comunităţile de dezvoltatori ca un proiect cu potenţial enorm”, a mai povestit acesta.