29 mart. 2016 | 11:29

Și pionierii tehnologiei aveau „războaie” pentru patente și securitate

ACTUALITATE
Și pionierii tehnologiei aveau

Acum, companiile se luptă una cu cealaltă prin tweeturi răutăcioase, cel mai des. În 1903, soluția era alta: compromite prezentarea rivalului tău pentru a-l umili în public.

Tom Scott spune povestea fascinantă a doi fizicieni faimoși, Gugliemo Marconi și John Ambrose Fleming, dintr-o demonstrație a transmisiunilor radio cu rază mare. Marconi se lăudase înainte cu securitatea sistemului său radio, care, de fapt, se baza pe faptul că nimeni altcineva nu ar fi știut să îl pornească. În timp ce asistentul lui Marconi, Fleming, prezenta publicului din Londra invenția șefului sau, sistemul de comunicare fără fir prin codul Morse, experimentul a fost interupt și perturbat de intervenția lui Nevil Maskelyne, printr-un șir de insulte la adresa italianului și a experimentului său.

Nevil Maskelyne, a reușit în 1900, cu trei ani înainte lui Marconi, să trimită semnale de tip electromagnetic între o stație de la sol și un balon aflat în atmosferă, umflat cu aer cald aflat la 15 km distanță. Deși experimentul a avut loc semnalele fiind transmise între Londra și o stație în Poldhu, Corwall din Marea Britanie, intervenția lui Nevil Maskelyne a demonstrat că noul cod și sistem de transmitere a datelor pe distanțe lungi poate fi penetrat. Astfel, începând din 1903, telegrafia fără fir a fost patentată și asociată cu numele lui Marconi.
Termenul de “hacker”, îi aparține lui Fleming, care îl folosește pentru prima oară într-un mesaj publicat de The Times. Prin acțiunea sa, Maskelyne a dorit să atragă atenția asupra defectelor noii tehnologii, demonstrând astfel imixtiunile care se pot produce în transmiterea informațiilor. Prin hackuirea demonstrației, a setat un precedent pentru umilirea publică a companiilor în privința problemelor de securitate și nu numai.