Platforma Universală Windows este un pericol pentru industria PC-urilor
Construită în vederea unificării tuturor produselor Microsoft, de la PC-uri la tablete și console, Platforma Universală Windows devine un subiect de controversă printre dezvoltatorii de aplicații și jocuri.
După ce a anunțat că plănuiește actualizarea pieselor din consolele Xbox, Microsoft a început publicizarea Platformei Universale Windows (Windows Universal Platform) pentru a unifica toate dispozitivele Microsoft pe baza unui singur sistem de operare interconectat. Deși la prima vedere această idee pare bună, toate aplicațiile care vor urma să se vândă pe această platformă vor fi prin intermediul Windows Store. Marea problemă este că Windows Store nu este nici popular și nici eficient, pe când PC-urile sunt.
Cum majoritatea covârșitoare a PC-urilor din zilele noastre, și mai ales cele din viitor, vor funcționa cu Windows 10, Microsoft intenționează să implementeze un update în noul său sistem de operare care să forțeze indirect toate aplicațiile ce urmează să fie instalate pe un PC să fie distribuite și descărcate prin intermediul Windows Store și al Platformei Universale. Această inițiativă a tras un semnal de alarmă major în lumea dezvoltatorilor de jocuri, dar mai ales a distribuitorilor independenți, precum Good Old Games sau Steam, care se vor vedea eliminați de pe piață în mod forțat.
Primul care a protestat în mod public a fost Tim Sweeney, cofondatorul Epic Games (dezvoltatorii jocurilor și al motorului grafic Unreal). Acesta a scris într-un articol pe The Guardian că: ”Microsoft acționează împotriva intregii industrii de PC-uri, care include consumatorii de jocuri, dezvoltatori precum Epic Games, publisheri precum Electronic Arts sau Activision și distribuitori online precum Valve sau Good Old Games.”
Deși Sweeney nu are ceva cu libertatea Microsoft de a avea un magazin online de aplicații, lucrul care îl deranjează cel mai tare este lansarea de noi funcții Windows care îi obligă pe dezvoltatori să se supună ”ecosistemului inchis al Platformei Universale Windows.” Pericolul ca Windows să îi discrimineze pe dezvoltatorii care nu se supun regulilor Microsoft este foarte mare. Mulți se simt amenințați de deciziile pe care Microsoft le ia în direcția dezvoltării unui Windows Store eficient și exclusivist. Nu degeaba Gabe Newell, deținătorul Steam, a reacționat violent cu ocazia lansării Windows Store, amenințând că va transpune întreg catalogul Steam pe Linux în caz că Microsoft va începe să strangă Valve cu ușa.
Soluția prevăzută de Sweeney este de a ține Platforma Universală Windows ca un magazin online deschis, unde dezvoltatorii să nu trebuiască să urmeze o serie de restricții obligatorii din partea Microsoft. în plus, Windows Store mai suferă de o mare problemă: lipsa acută de aplicații. Fiind o chestiune majoră de ani buni, Microsoft nu a catadicsit să umple Windows Store-ul cu aplicații populare, lucru care a dus și la scăderea relevanței telefoanelor Windows și a întregului proiect Windows Phone. Teama cea mai mare este ca acțiunile Microsoft să nu afecteze mai departe piața pe care gigantul american o domină indirect: lumea PC-urilor.
Deși reprezentanții Microsoft au spus că ascultă cu atenție criticile venite din partea marilor figuri din industria PC-urilor, mulți se așteaptă să vadă fapte concrete și nu vorbe. Altfel, singurele alternative pentru dezvoltatori ar fi să se lupte cu acest program al Microsoft sau pur și simplu să-l accepte așa cum e, căzând astfel în capcana monopolului uriaș al gigantului din Redmond.