26 sept. 2016 | 10:30

Noul radiotelescop al Chinei va căuta semnale ale extratereștrilor

ACTUALITATE
Noul radiotelescop al Chinei va căuta semnale ale extratereștrilor

Ambițiile spațiale ale Chinei continuă după ce, recent, cel mai nou și mai mare radiotelescop din lume a fost activat pentru a căuta semnale din spațiu.

Proiectul demonstrează încă o dată ambițiile pe care China le are cu privire la cucerirea spațiului. După ce o nouă stație spațială a fost lansată recent, prestigiul științific al Chinei are toate șansele să crească în următorii ani.

Stația spațială, dar și alte proiecte fac parte din programul spațial susținut de armată, iar Beijingul a investit deja miliarde de dolari în această ramură științifică.

Cel mai nou telescop al Chinei este amplasat în sudul țării, în regiunea Guizhou, fiind așezat într-un bazin natural, înconjurat de formațiuni carstice. Noul radiotelescop are un diametru de 500 de metri, fiind cu mult mai mare decât diametrul observatorului Arecibo, din Puerto Rico, acesta având un diametru de ”doar” 300 de metri.

Construcția radiotelescopului din China a durat cinci ani, iar investiția a fost de 180 milioane de dolari. Agenția de presă oficială, Xinhua, a anunțat că sute de astronomi și entuziaști au privit lansarea radiotelescopului Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope, sau FAST.

Scopul FAST este să caute unde gravitaționale, să detecteze emisii radio provenite de la stele, dar și să caute semnale de viață extraterestră inteligentă.

”Scopul suprem al FAST este să descopere legile dezvoltării Universului”, afirmă Qian Lei, cercetător asociat la Academia Chineză de Științe. ”În teorie, dacă există o civilizație în spațiu, semnalul radio pe care aceasta îl trimite va fi similar cu cel pe care îl primim când un pulsar se apropie de noi.”

Telescopul are nevoie de o zonă fără semnale radio pe o razăde 5 kilometri, astfel că 8.000 de oameni au fost relocați. Aceștia vor primi fie bani, fie case, pentru a le fi asigurat traiul în continuare. Radiotelescopul este de două ori mai sensibil decât Arecibo și are o viteză de scanare de 5-10 ori mai mare.