15 sept. 2016 | 18:00

Chinezii își lansează a doua stație spațială și au planuri mari pentru viitor

ȘTIINȚĂ
Chinezii își lansează a doua stație spațială și au planuri mari pentru viitor

China dorește să aibă o stație spațială permanentă până în 2022 și se pregătește intens pentru asta.

Pe 15 septembrie, Agenția Spațială a Chinei își lansează a doua stație spațială, cunoscută sub numele de Tiangong-2. Lansarea va avea loc din Deșertul Gobi, la ora locală 22:04, iar misiunea va fi una fără echipaj.

După lansare, Tiangong-2 se va plasa pe orbită la o altitudine de 380 de kilometri, urmând să urce la 393 de kilometri luna viitoare. În octombrie, o capsulă Shenzhou-11, la bordul căreia se vor afla doi astronauți, se va cupla la stația spațială. Cei doi astronauți vor sta pe stația spațială timp de 30 de zile.

Stația spațială nouă va avea o durată de viață estimată de doi ani de zile, și se va cupla cu nava de transport, Tianzhou-1, în aprilie 2017. Tiangong-2 are o lățime de 18,4 metri și cântărește 8,6 tone.

Deși stația spațială are o durată de viață destul de scurtă și are dimensiuni reduse, este un pas important pentru viitorul progrmaului spațial chinez. Anul viitor urmează al 19-lea congres al Partidului Comunist Chinez, iar Xi Jinping va câștiga un nou mandat, cel mai probabil. O nouă stație spațială reprezintă un semn nu doar al măreției programului spațial chinez, dar și a partidului conducător.

În comparație cu Tiangong-1, actuala stație spațială vine cu îmbunătățiri semnificative, având un nou braț robotic, echipament pentru experimente medicale, dar și un habitat mai prietenos pentru astronauți.

Contactul cu prima stație spațială a fost pierdut în martie,dar aceasta încă orbitează Pământul la o altitudine de 370km, pierzând 110 metri de altitudine în fiecare zi. Se estimează că aceasta va reintra în atmosferă la sfârșitul anului 2017, deși nu se știe încă o dată exactă a evenimentului.

Autor: George Stanciu