CES 2016: Acesta e telefonul Lenovo și Google care va schimba toate telefoanele
Lenovo și Google sunt parteneri pentru Project Tango: cel dintâi fabrică telefonul, cel din urmă oferă software și expertiză. Și se anunță astfel primul smartphone care poate schimba acest domeniu după mulți ani de oarecare stagnare.
Într-un articol anterior am prezentat planul pe care îl are Google să dezvolte telefoane care pot percepe mediul înconjurător prin intermediul a două camere special concepute. Acestea vor fi în stare să ofere informații digitale obiectelor din lumea reală prin intermediul realității augmentate. Lenovo e parte acum din acest proiect, compania oferind primele detalii și imagini despre acest prototip.
Telefonul va fi lansat oficial abia în vara lui 2016, iar imagini cu produsul final nu au fost oferite. Ceea ce Lenovo și Google au vrut să spună e că acesta va fi pentru mainstream, vor să îl aducă spre utilizatori, de aceea prețul va fi sub 500 de dolari. Procesorul va fi unul de la Qualcomm, foarte probabil Snapdragon 820, iar ecranul va avea o diagonală de sub 6,5 inci.
Project Tango presupune dezvoltarea unor dispozitive, până acum doar de către Google, care pot măsura o încăpere tridimensional, așa cum omul o face natural. De fapt, mare parte din demo-ul susținut de Johnny Lee, șeful Project Tango la Google, s-a bazat pe asta.
„Cu Project Tango, un smartphone devine o fereastră magică în lumea noastră fizică, deoarece îi permitem să perceapă spațiul și mișcarea dincolo de granițele fixate de un ecran touch. Lucrând cu Lenovo vom putea să face dispozitivele Project Tango accesibile utilizatorilor și dezvoltatorilor din întreaga lume”, a afirmat Lee. Demo-ul de care am pomenit a fost realizat cu tablete Project Tango, ca cea pe care o vezi în galeria foto de mai sus.
Deși vezi într-una dintre poze o pisică reprodusă 3D, care poate interacționa (oarecum) cu tine și te poate urmări prin casă, aceasta este doar interfața prietenoasă. Proiectul are un potențial imens în retail, după cum a spus și Lee: vei putea compara cum se potrivește mobila în casă înaintea de a o lua. Vei putea măsura camera doar fixând niște puncte pe ecranul unui dispozitiv Tango, iar la magazin știi precis ce covor poți cumpăra.
De asemenea, smartphone-ul Project Tango poate avea succes și ca un GPS reinventat. Spre exemplu, noi nu ne mai gândim pe unde mergem, când mergem spre un loc, căci creierul știe deja și recunoaște traseul. Un smartphone poate recunoaște traseul (prin camere), poziția prin GPS și Bluetooth și te poate ghida folosind o linie punctată afișată pe ecran.
Potențialul unui astfel de proiect e dat de aplicații, tocmai de aceea Google și Lenovo au lansat un program numit App Incubator, care să permită dezvoltatorilor să vină cu idei pentru noua aplicație. Cele mai bune idei vor fi preluate de Google și vor primi finanțare, dar trebuie înscrise până pe 15 februarie.
Când am văzut prima dată proiecte realizate cu dispozitive Tango, calitatea hardware-ului era încă destul de joasă. Desigur, replica mediul, dar o făcea fără o mare definiție. Totuși, era începutul și erau primele dispozitive. Acum, Lenovo și Google sunt secretoși, nu vor să spună cum arată dispozitivul, creează hype înainte de lansare și acesta, vara lui 2016, este momentul în care smartphone-ul devine mai mult decât o jucărie sau un computer de buzunar.
Informații suplimentare și imagini furnizate de la CES 2016 de: Răzvan Băltărețu