30 nov. 2016 | 07:48

Google ne arată cum s-a schimbat fiecare loc de pe Pământ în ultimii 32 de ani

VIDEO VIDEO

Prin intermediul Google Maps, am avut din totdeauna acces la o colecție stufoasă de imagini din diverse colțuri ale lumi, dar prin clipuri timelapse, vedem și cum au evoluat acele zone.

Google include un set imens de servicii online și unelte pe care le puteți folosi pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu lumea din jurul nostru. Cele mai multe sunt de sine stătătoare, dar unele beneficiază de actualizări constante care, uneori, reușesc să vă lase cu gura căscată, mai ales dacă aveți în vedere volumul semnificativ de efort din spate.

În aces caz particular, vorbim de o actualizare adusă Google Earth Timelapse. Acest update a fost lansat împreună cu cei de la revista Time și se reflectă în imaginii din satelit din ultimii 32 de ani. Astfel, puteți vedea mult mai bine cum au evoluat diverse zone de pe glob, indiferent dacă este vorba de extinderea orașelor sau modificări ale formelor de relief. Imaginile folosite sunt de calitate foarte bună și, în comparație cu ce era disponibil în trecut, avem patru ani în plus de fotografii de înaltă rezoluție.

În plus, s-a investit foarte mult timp în procesarea și uniformizarea imaginilor folosite în timelapse pentru a pondera tranzițiile de la un moment în timp la altul dintr-un clip. Cu alte cuvinte, nu veți mai vedea diferențe semnificative de contrast și culoare. În schimb, vă veți putea concentra pe conținutul reprezentat. În altă ordine de idei, volumul de informații folosit pentru acest proiect este de asemenea mult mai mare, apelându-se la sateliți foarte vechi.

În final, veți vedea lumea cum nu ați văzut-o până acum și cum ar fi imposibil de desprins din hărți statice. Puteți vedea ghețari care se topesc și se retrag în Antarctica, răuri care își schimbă cursul în Tibet și extinderea spațiilor de minerit din Canada. Practic, efectele încălzirii globale ar trebui să fie un pic mai ușor de înțeles.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele