11 aug. 2016 | 00:35

Google Chrome: Cum faci mai util tab-ul nou pe care îl vezi zilnic

TUTORIALE
Google Chrome: Cum faci mai util tab-ul nou pe care îl vezi zilnic

Google Chrome este cel mai popular browser la ora actuală, iar această performanță se datorează și opțiunilor foarte variate de personalizare a experienței de navigare.

În momentul în care deschideți o fereastră de Google Chrome nouă întâmpinați, implicit, o pagină de Google. Aceeași pagină apare și în momentul în care deschideți un tab nou. Pentru cele mai multe situații, respectivul conținut este mai mult decât suficient. Există însă un amalgam de opțiuni pentru a personaliza tab-ul nou cu scopul de a deveni semnificativ mai util. Astfel, veți ajunge mult mai rapid la paginile web care vă interesează sau, în cel mai rău caz, măcar veți vedea câteva informații utile și imagini relaxante. Totul depinde de ce vreți să obțineți și, mai ales, care este cea mai rapidă cale pentru a ajunge la acele rezultate.

Personalizează tab-ul nou implicit din Google Chrome

Un tab nou din Google Chrome, pe lângă câmpul de căutare aferent motorului cu același nume, include niște scurtături sub formă de icoane către site-urile web pe care le accesați cel mai des. Respectiva listă este generată automat și nu puteți introduce manual un link. Aveți, în schimb, posibilitatea de a elimina una dintre acele adrese. Este suficient să poziționați cursorul pe colțul din dreapta sus al unui tab nou și să apăsați pe X-ul din dreapta sus.

Numărul de butoane va rămâne constant, opt, dar prin eliminare veți ajunge măcar ca respectiva listă să includă doar adresele pe care vi le doriți. Dacă ați făcut o greșeală și ați șters un buton de care aveți nevoie, profitați de butonul Undo ce va apărea imediat sub listă după eliminarea unui element. Restore All vă este util dacă ați șters mai multe butoane din greșeală. Dacă butoanele Undo și Restore all nu vă sunt utile, puteți apăsa pe X-ul micuț din dreapta lor pentru a le ascunde. Vor apărea din nou, când ștergeți ceva.

Afișați o pagină web goală când deschideți un tab nou

În contextul în care oricum puteți folosi bara de adresă pentru a efectua căutări pe Google, mulți ar fi tentați să creadă că o pagină web clasică cu același motor de căutare nu vă este foarte utilă. Dacă intrați în această tabără, puteți opta pentru deschiderea unei pagini albe, de fiecare dată când creați un tab nou.

Pentru acest scenariu, aveți două opțiuni și ambele implică descărcarea unei extensii. Prima, intitulată Blank New Tab Page face exact ce ați crede. Alternativa este Blank New Tab Page with Bookmarks Bar care vă afișează și bara cu semne de carte în partea de sus a tab-ului nou, chiar și dacă o aveți dezactivată din preferințele browserului. Pentru a activa manual afișarea permnanentă a bookmark-urilor intrați în meniul Chrome cu un click pe cele trei liniuțe din dreapta sus, accesați secțiunea Bookmarks și faceți un click pe Show bookmarks bar.

Google Chrome New Tab page

Deschide pagina preferată într-un tab nou din Google Chrome

Dacă aveți o pagină web care v-a generat un obicei de a o accesa chiar și de mai multe ori pe zi, aceea poate fi afișată de fiecare dată când deschideți un tab nou. Indiferent dacă este vorba de Facebook, o pagină de știri, căsuța personală de email sau o pagină cu scoruri la meciuri, modificarea necesită instalarea Replace New Tab,

Aceasta din urmă se va manifesta printr-un buton suplimentar în colțul din dreapta sus al ferestrei, după cum se poate vedea și captura de mai sus. Faceți click dreapta el și intrați pe Options. Aici puteți introduce pagina web dorită, cu sau fără http://.Nu tebuie repornit browserul pentru a intra în funcțiune.

Google Chrome Simple new tabÎnlocuiți complet tab-ul nou din Google Chrome cu Humble New Tab Page

Particularităție detaliate mai sus ilustrează doar o parte infimă din opțiunile pe care le aveți la dispoziție, mai ales dacă vă gândiți să schimbați radical conținutului tab-ului nou din Chrome.

O astfel de soluție care poate fi mai simplă sau mai complexă, în funcție de cât timp aveți să-i ajustați parametrii de funcționare, este Humble New Tab Page. Ilustrată în captura de mai sus, aceasta vă poate afișa din start cele mai vizitate pagini web, semnele de carte favorite, temperatura într-un oraș predefinit și, nu în ultimul rând, tab-urile închise recent.

Pentru a personaliza modul în care arată conținutul din Humble New Tab Page, inclusiv dimensiunea și culoarea fonturilor, este suficient un click pe cheia franceză din dreapta sus. În principiu, sunt șanse foarte mari să fiți mulțumiți cu opțiunile implicite, dar s-ar justifica să intrați la Settings măcar pentru a introduce orașul pentru care vă doriți vreme probabilă. Ajustarea numărului de site-uri vizitate des și pagini accesate recent pe care le vreți afișate este, de asemenea, demnă de luat în calcul. Dacă vreți să schimbați ordinea în care sunt afișate informațiile în Humble New Tab, țineți click stânga apăsat pe numele secțiunii pe care o vreți mutată și mișcați mouse-ul până în poziția în care vreți să-i dați drumu.

Google Chrome Pinterest Tab

Începeți ziua cu o poză atrăgătoare și o urare de bine cu Pinterest Tab

Pornind din nou de la premisa că o căutare pe Google poate fi realizată din bara de adresă, opțiunea care mă încântă pe mine cel mai mult și pe care o folosesc de câțiva ani pentru un tab nou în Chrome este Pinterest Tab.  Tot o extensie disponibilă gratuit în WebStore, Pinterest Tab vă afișează o imagine de rezoluție mare diferită în fiecare tab nou.

Respectiva imagine poate fi dintr-o varietate foarte mare de domenii, iar dacă vreți să o schimbați, este suficient să apăsați pe butonul Refresh din dreapta sus. Tot în dreapta sus puteți alege câteva domenii din care doriți servite imagini. Opțiunile includ Arta, Arhitectură, Știință, Sport, Animale Sălbatice și nu numai. În colțul opus, stânga jos, puteți conecta Pinterest Tab la calendarul vostru Google pentru a vedea progrămările pe ziua curentă. În centru jos puteți vedea ora curentă, când a răsărit și când va apune soarele astăzi. Dacă aveți cont pe Pinterest, dar nu este obligatoriu pentru a folosi extensia, cu un click în dreapta jos puteți salva o imagine care vă încântă ca un Pin într-unul din panourile voastre virtuale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele