Facebook ți-a testat dependența de aplicația de mobil
Printr-un experiment care avea toate șansele să nu ajungă vreodată în ochii publicului larg, Facebook a testat obsesia internauților pentru rețeaua socială.
După ce în urmă cu câțiva ani a ieșit la iveală faptul că Facebook ,,s-a jucat” cu conținutul din Newsfeed-ul vostru pentru a vedea dacă sunteți mai fericiți sau mai triști, acum aflăm de un alt experiment de ordin psihologic.
Publicația online The Information a publicat recent un raport prin care se confirmă faptul că oficialii Facebook și-au sabotat singuri aplicația de Android pentru ca aceasta să nu mai funcționeze pe o perioadă limitată de timp. Gestul a avut loc în anii trecuți și nu se știe sigur dacă a fost un caz izolat sau s-a petrecut de mai multe ori. Ideea de bază este însă aceeași. Compania lui Mark Zuckerberg a vrut să vadă dacă respectivii utilizatori, în contextul în care aplicația de mobil nu mai funcționează, vor renunța la a mai fi activi pe rețeaua socială.
Rezultatul experimentului a fost surprinzător. ,,Oamenii nu au renunțat să mai revină.” O persoană familiară cu proiectul a declarat că erorile din aplicație și faptul că uneori aceasta refuza să mai pornească timp de câteva ore, nu a oprit pasionații de Facebook să acceseze rețeaua. În mare parte, utilizatorii au accesat Facebook prin browserul de mobil pentru a-și lua doza zilnică de socializare, în loc să renunțe măcar pentru o perioadă limitată de timp la această activitate.
Lăsând la o parte componenta un pic macabră a acestui experiment psihologic, se pare că cei de la Facebook au mai vrut să afle un lucru. De frica faptului că într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat cei de la Google le-ar putea șterge aplicația omonimă din Google Play, oficialii companiei au vrut să fie siguri că nu vor pierde utilizatorii.