29 feb. 2016 | 16:38

Cum ar putea vehiculele electrice să „ucidă” benzina

ENTERTAINMENT
Cum ar putea vehiculele electrice să

Piața mașinilor electrice crește în mod constant, dar totuși, rămâne destul de restrânsă. Majoritatea șoferilor sunt dedicați în continuare mașinilor pe benzină sau motorină.

Totuși, cei de la Bloomberg cred că mai mult de o treime dintre mașini vor fi electrice până în 2040. Tot printr-o serie de calcule bazate pe ratele de vânzare ale automobilelor, experții au prezis că 2020 va fi decada mașinilor electrice. Cu o scădere de 35% a prețurilor bateriilor în 2015, mașinile electrice ar putea deveni la fel de accesibile precum suratele care merg pe benzină și motorină, în doar câțiva ani.

Cei de la Bloomberg mai cred și că anul magic al mașinilor electrice va fi 2040. O mașină electrică de clasă medie ar putea costa mai puțin de 22.000 de dolari, spre deosebire de momentul actual. Totuși, sunt și teorii care le contrazic viziunea futuristă. Momentan, benzina este foarte ieftină, ceea ce îi determină pe cumpărători să ignore mașinile electrice și hibridurile.

Ar mai fi și o problemă de infrastructură. Stațiile de încărcare s-ar putea să nu devină prea curând la fel de răspândite precum cele de alimentare. Întreaga analiză poate fi găsită aici. Cât despre scăderea prețurilor pentru mașinile electrice, acesta nu e doar un zvon. Recent, scriam despre noile modele de mașini electrice la care lucrează Tesla, despre care știam doar că vor fi mai accesibile ca preț.

Cel mai mare detaliu pe care îl avem deocamdată se leagă de Model 3, care va costa 35.000 de dolari. Se pare că pe 31 martie vom afla cum arată și, poate, dacă suntem norocoși, vom afla și cam ce știe să facă. Producția și comercializarea propriu-zisă va începe spre sfârșitul lui 2017, se pare, dar precomenzile vor putea fi făcute de la 31 martie.