29 ian. 2016 | 09:50

Controversa extraterestră: CIA a publicat dosare secrete despre OZN-uri

ACTUALITATE
Controversa extraterestră: CIA a publicat dosare secrete despre OZN-uri

Enigma existenței extratereștrilor există de mult timp, și se pare că nu doar printre adepții teoriilor conspirației.

Agenția americană CIA a dat publicității mai multe dosare secrete din anii 1950, legate de farfurii zburătoare și presupuse întâlniri cu extratereștri. Imaginile au fost prima oară publicate în 1978, și conțin cel puțin 100 de cazuri considerate de CIA ca neavând nicio explicație plauzibilă, potrivit The Independent.

Evident, acest lucru a creat isterie printre cei care cred în existența extratereștrilor. Sutele de arhive și miile de fotografii și declarații vechi de 60 de ani dovedesc că șansele ca aceste creaturi enigmatice să existe sunt mai mari decât se credea. Într-un raport CIA din 1952 intitulat „Farfurii zburătoare” se spune că toate mărturiile și întâlnirile cu OZN-uri, cu excepția a circa 100 de cazuri, pot fi explicate prin cauze naturale.

CIA-OZN-uri

„Aproape 100 de mărturii credibile rămân inexplicabile la acest moment. Se recomandă ca monitorizarea CIA să continue”, scrie în raport. Dosarele X publicate de CIA conțin imagini și documente cu privire la OZN-uri care au fost observate în anii ’50 în toată Europa. Tot în documentele CIA se specifică faptul că secretul trebuie păstrat cu orice preț: „Este important ca niciun indiciu despre interesul și preocuparea CIA pentru acest subiect să nu ajungă la presă sau la publicul larg”.

Eliberarea documentelor, sincronizată cu lansarea noii serii The X Files, nu scoate la iveală niciun indiciu despre presupusele răpiri extraterestre sau despre navele prăbușite. „Am decis să arătăm câteva documente care vor fi găsite ca fiind interesante atât de sceptici, cât și de cei care cred în extratereștri”, a explicat un purtător de cuvânt CIA.

Desigur, acest lucru a dat naștere la o nouă serie de teorii ale conspirației. Stephen Bassett, director executiv al Paradigm Research Group, crede că acesta e modul în care CIA pregătește publicul pentru confruntarea reală cu existența extratereștrilor. Toate documentele pot fi găsite aici.