Call of Duty: Infinite Warfare este un joc video cu o grafică superbă, dar lipsit de originalitate.
[related]
Call of Duty: Infinite Warfare a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai controversate jocuri video ale anului. Primul său trailer, publicat în aceeași perioadă cu trailerul Battlefield 1, a reușit să devină unul dintre videoclipurile cu cele mai multe dislike-uri pe YouTube, în timp ce jocul produs de la EA a fost bombardat cu laude din toate părțile. Infinite Warfare a debutat în România pe 4 noiembrie, iar după 11 zile în care am avut ocazia de a-l juca, mi-am format o părere clară în legătură cu acesta.
Voi aborda, pentru început, tema campaniei single player din joc, urmând a vorbi, ulterior, despre multiplayer și celelalte elemente. Am auzit numeroase lucruri bune legate de elementul de single player. Mulți laudă campania și susțin chiar că aceasta ar fi una dintre cele mai bune din istoria francizei. Îmi pare rău, dar cred că oricărui om care a jucat Call of Duty în ultimii ani îi este imposibil sa fie de acord cu această afirmație. Seria Modern Warfare a avut campanii reușite. World at War a avut o campanie reușită. Chiar și Black Ops a avut o poveste mai interesantă decât Infinite Warfare.
Acțiunea are loc în viitorul îndepărtat. În condițiile în care Pământul nu le mai putea asigura oamenilor resursele necesare, aceștia au început să colonizeze alte planete. Cu timpul, însă, coloniștii au dezvoltat propriile identități, iar cu ajutorul organizației Settlement Defense Front (SDF) au pornit un ”război de independență” împotriva celor de pe Pământ, pe care l-au și câștigat.
Însă SDF nu s-a oprit aici. Cu timpul, statul a devenit din ce în ce mai militarizat, iar liderii săi și-au îndreptat din nou atenția asupra Pământului, condus de UNSA. SDF vrea să distrugă complet civilizația de pe Pământ, motiv pentru care declanșează un atac surpriză. Aceasta este întâmplarea care declanșează acțiunea principală a jocului: războiul dintre SATO (ramura militară a UNSA) și SDF, a căror principală planetă este Marte.
Grafica este principalul punct pro. Din acest punct de vedere, Call of Duty: Infinite Warfare chiar este cel mai frumos joc al seriei. Mulți au criticat grafica după publicarea primului trailer, însă Infinity Ward a reușit, într-un final să remedieze toate problemele. În cadrul campaniei, veți avea ocazia de a călători pe câteva dintre plantele sistemului nostru solar și pe sateliții acestora și veți putea admira o serie de priveliști de-a dreptul impresionante.
Multiplayer-ul este foarte distractiv, deși nu aduce foarte multe lucruri în plus față de Black Ops 3. Nu sunt un fan al RIG-urilor, sau al exo-suit-urilor, dar mă bucură faptul că acestea au mărit viteza meciurilor și le pun la dispoziție jucătorilor mai multe opțiuni. În general, elementul de multiplayer și modul Zombies se asemănă foarte mult cu cele din Call of Duty: Black Ops 3.
La fel ca în jocul precedent, majoritatea hărților lasă impresia că aveți la dispoziție trei culoare prin care vă puteți deplasa spre adversari. Fiecare, hartă, însă are anumite ”kill-zone-uri”, în care veți găsi cei mai mulți jucători și în care trebuie să fiți extrem de atenți. Killstreak-urile sunt oarecum aceleași, cu mențiunea că avem acum elemente precum bombardamente spațiale, în loc de avioane sau explozibili.
Utilizatorii au posibilitatea de a alege unul din șase RIG-uri (echipamente speciale de luptă). Fiecare dintre acestea are propriile abilități active și pasive în timpul luptei, iar fiecare clasă creată în multiplayer trebuie să includă zece elemente (arme, atașamente, perk-uri, grenade), la fel ca în Black Ops 3. Așa cum ne-am obișnuit, majoritatea jucătorilor vor fi în lobby-urile pentru Team Deathmatch, însă nu veți avea nicio problemă în a găsi camarazi pentru un meci de Uplink, de exemplu.
Uplink este modul meu favorit și unul dintre cele mai bune introduse de dezvoltatori în ultimii ani. Pe lângă acesta, Infinity Ward a inclus și un mod numit Defender, care se asemănă din anumite puncte de vedere cu Uplink. Singura diferență este faptul că jucătorul care transportă drona nu va mai fi nevoit să ajungă în baza inamică, ci va fi nevoit să păstreze dispozitivul cât mai mult, pentru a permite încărcarea unor date și pentru a câștiga puncte.
Campania single player. Ideea unui război între civilizația de pe Pământ și cea de pe altă planetă nu este deloc una plictisitoare. Însă trebuie să portretizezi acest lucru într-un mod inteligent. Cei de la Activision au ales calea simplă. În loc să încerce să dezvolte povestea, au făcut tot posibilul pentru a-i transforma pe cei de la SDF în animale obsedate de luptă, prin replici care mai de care mai belicoase. Mai mult decât atât, în ciuda faptului că sunt o organizație războinică, SDF nu pare a se pricepe foarte bine la luptă.
Iar în ceea ce privește personajele, nu există unul singur în Infinite Warfare la fel de bine construit precum Soap MacTavish, sau Price, sau Dimitri Petrenko, sau Alex Mason. M-am atașat mai mult de italienii din campania Battlefield 1, după zece minute de gameplay vizionat pe YouTube, decât de Nick Reyes sau Nora Salter în șase ore și jumătate de gameplay.
Ethan este preferatul meu și al multor altora, din câte am observat, robotul având mai multă personalitate decât Reyes, Salter și Gator la un loc. În mod ciudat, cred că problema aceasta ar fi putut fi remediată printr-o soluție extrem de simplă: integrarea discursurilor de la final, din credits, în cadrul campaniei propriu-zise.
Sunt conștient de faptul că eu, ca mulți alții, am uneori tendința de a glorifica trecutul. Astfel, ma întreb: chiar era atât de buna campania din Modern Warfare? Oare ne vom uita peste ani de zile la single-ul din Infinite Warfare și vom zice că a fost unul reușit? Răspunsurile, din câte îmi pot da seama, sunt da și, respectiv, nu.
A venite vremea și pentru o concluzie, iar marea întrebare este cea pe care o știm deja cu toții: merită cumpărat Call of Duty: Infinite Warfare, sau nu? La fel ca în cazul noului PS4 Pro, răspunsul este ”depinde”. În cazul în care ești un fan al seriei, atunci Legacy Edition este un must-have, din moment ce îți oferă acces atât la noul joc, cât și la Modern Warfare Remastered (al cărui review îl vom publica în curând).
Dacă, totuși, te numeri printre cei care nu apreciază modul în care a evoluat Call of Duty în ultimii ani și deții Battlefield 1 sau Titanfall 2, atunci merită să aștepți. Campania din Infinite Warfare este departe de a fi cea mai interesantă, iar multiplayer-ul nu oferă foarte multe lucruri noi, în comparație cu Black Ops 3.
După cum am mai spus, apreciez acțiunea rapidă din modul multiplayer și diversele strategii pe care le poți adopta grație acestor. Dar părerea mea este că a venit timpul pentru o schimbare radicală. Hai să renunțăm, pentru moment, la exo-suit-uri, la RIG-uri, nave spațiale și arme cu laser. Este timpul ca Activision să se uite la jocurile cele mai de succes din trecut, precum Modern Warfare II, și să producă ceva original și, mai ales, credibil.