Blue Origin, concurenții lui Space X, stabilesc un nou record
Companiile spațiale deținute de magnații Elon Musk și Jeff Bezos își continuă mica lor cursă spațială, fiecare atingând noi recorduri în lupta cu gravitația. Dacă Elon Musk a aterizat vertical prima rachetă care a ajuns în spațiu, Bezos și a sa Blue Origin stabilesc recordul de a ateriza o rachetă care a ajuns în termosferă de două ori.
Mulți consideră că ambiția lui Elon Musk este singura care îi aduce astăzi un șir aproape constant de eșecuri. În dorința sa de a construi o rachetă spațială care să aterizeze înapoi vertical din prima, Musk distruge rachetă după rachetă la întoarcere. E adevărat că acesta a reușit prima sa aterizare verticală pe pământ uscat odată, însă toate tentativele sale de a ameriza racheta Falcon 9 pe o barjă au eșuat lamentabil.
Jeff Bezos, însă nu se poate plânge că are prea multe eșecuri la zi, însă chiar și așa, ambițiile sale sunt limitate. După ce a reușit să aterizeze vertical racheta Blue Origin pentru prima oară, acum acesta o face din nou. E adevărat, diferențele dintre cele două rachete sunt imense. În timp ce Falcon 9 a lui Elon Musk trece de linia Karman a spațiului suborbital și plasează sateliți în spațiu, New Shepard se descurcă fără mari probleme la altitudini suborbitale de 100km înălțime ca apoi să aterizeze înapoi cu ușurință.
Totuși, ca să justifice țelul mai modest al rachetei, Bezos argumentează că tehnologia din spatele rachetei New Shepard poate fi ușor scalată la mărimi mai mari ce ar putea s-o aducă în aceeași categorie cu mult mai impunătoarea Falcon 9 a Space X.
Acesta argumentează că motivul pentru care New Shepard are un continuu succes este datorită sistemului de ghidare din interiorul rachetei care prioritizează unghiul de atac al aparatului la aterizare înaintea punctului unde aceasta trebuie să se plaseze. Afirmația este evident o trimite la multiplele experimente eșuate ale lui Space X de a plasa racheta Falcon 9 pe o barjă în mijlocul oceanului.