25 nov. 2015 | 11:54

Racheta refolosibilă Blue Origin încheie cu succes primul zbor până în spațiu și înapoi

ACTUALITATE
Racheta refolosibilă Blue Origin încheie cu succes primul zbor până în spațiu și înapoi

Faimosul proiect SpaceX al lui Elon Musk, deținătorul companiei de automobile Tesla, tocmai a fost învins de către concurență. Proiectul Blue Origin a lui Jeff Bezos, fondatorul faimosului retailer online, Amazon, a încheiat cu succes primul zbor în spațiu și înapoi, folosind o singură rachetă refolosibilă.

Numită New Shepard, racheta a zburat de pe platforma de lansare din West Texas până la o altitudine de 100 de kilometri, ca apoi să se întoarcă înapoi, aterizând vertical în apropierea zonei de lansare. Cum probabil știți, acest lucru este o premieră absolută, de vreme ce până acum zborul spațial folosește rachete de unică folosință ce sunt aruncate în ocean după ce combustibilul din acestea se golește în timpul ascensiunii în spațiu. Tuburile goale ale rachetelor sunt apoi recuperate și, după caz, refolosite.

Ce face noul proiect început de SpaceX și Blue Origin, este să folosească aceeași rachetă atât pentru decolare cât și pentru aterizare. Totuși diferențele dintre cele două proiecte sunt considerabile. Proiectul lui Elon Musk încearcă să transporte încărcături mai grele în spațiu, pe când Blue Origin a efectuat primul drum în orbita Pământului și înapoi fără nici un fel de obiecte sau greutăți la bord. Aparent, eșecurile SpaceX de a efectua o aterizare verticală cu o rachetă reutilizabilă, sunt direct legate de greutățile pe care încearcă să le transporte până în spațiu și înapoi.

New Shepherd de la Blue Origin are două componente principale: o capsulă presurizată pentru echipaj și un modul pentru propulsie cu un singur motor pe hidrogen lichid. Blue Origin speră ca racheta să poată zbura automat până la destinație, și să poată transporta un maxim de șase pasageri.

După zborul încheiat cu succes, Blue Origin deja ofera un acces preliminar cumpărării de bilete, potențialilor turiști spațiali.