07 dec. 2016 | 12:13

Americanii au construit un robot care poate sări

ACTUALITATE
Americanii au construit un robot care poate sări

Cercetătorii americani au construit de curând robot care se poate deplasa prin salturi.

Roboții sunt niște mașinării fascinante. În funcție de formă și de programele de inteligență artificială pe care le rulează, ei pot fi de ajutor în nenumărate situații. Însă, când vine vorba de deplasarea acestora, oamenii de știință au avut numeroase probleme pe parcursul timpului. Dovadă a acestui lucru este videoclipul extrem de amuzant, publicat pe YouTube în urmă cu aproximativ un an și jumătate, în care puteam observa roboți cărora le lipsea echilibrul.

Însă SALTO, un robot creat de un doctorand numit Duncan Haldane, din cadrul Universității Berkeley din California, nu are astfel de probleme. Într-adevăr, acestea nu poate alerga, însă poate sări mai sus și mai rapid decât oricare alte robot creat până acum, după cum scriu și jurnaliștii de la Motherboard. Astfel, SALTO ar reprezenta un prim pas în procesul de crearea a unui robot capabil să efectueze salturi similare celor din parkour.

Robotul poate sări aproape doi metri pe secundă și, în mod interesant, se poate propulsa de pe un perete pentru a efectua un al doilea salt. După cum probabil era de așteptat, abilitatea aceasta a fost inspirată de natură. Mamiferele galago stau ghemuit pentru a stoca energie în picioarele lor puternice, iar după aceea efectuează o serie de salturi pentru a parcurge o distanță cât mai mare.

”Galago este dovada faptului că există un sistem care poate efectua acest tip de sărituri. Asta ne-a dat încrederea de a continua și de a crea un robot care poate face ceea ce alți nu pot”, a declarat Duncan Haldane. Acesta a decis să nu folosească un motor, implementând, în schimb, un sistem prin care energie este stocată la începutul primului salt și eliberată la începutul celui de-al doilea, efectuat de pe un perete.

Întrucât sistemul nu se bazează pe o tehnologie extrem de avansată, cercetătorul a declarat că acesta poate fi implementat și în cazul roboților de dimensiuni mai mari. Dar scopul final este crearea unui robot care ar putea ajuta oamenii. Astfel, o asemenea mașinărie s-ar putea dovedi extrem de utilă în viitor, în cdrul operațiunilor de salvare.