06 iun. 2015 | 10:51

Viitorul Internetului: vom fi conectați permanent prin atingere [VIDEO]

FEATURE
Viitorul Internetului: vom fi conectați permanent prin atingere [VIDEO]

Realizarea viziunii Ericsson a unei societăți permanent conectate este mai aproape de a deveni realitate. Compania a prezentat un concept inedit asupra viitorului conexiunilor la Internet.

Hârtia inteligentă Connected Print

Compania a prezentat tehnologia Connected Print, care utilizează simțul atingerii într-un mediu de transmitere a datelor, pentru a livra oferte, conținut și informații, exploatând conductivitatea naturală a corpului și ultimele inovații în IT&C. Semnalele care trec prin corp poartă informații destinate unor dispozitive specifice, precum imprimante, boxe sau ecrane, transmițând sunete, imagini sau alte tipuri de conținut. De exemplu, electronicele imprimate pe alimente le vor permite utilizatorilor să afle mai multe despre conținutul lor.

Internetul 5G, disponibil din 2020

Connected Print este doar un exemplu al modului în care societatea permanent conectată va avea impact asupra vieților noastre, schimbând considerabil modul în care comunicăm. Potrivit Ericsson, până în 2020, vor exista 9,2 miliarde de conexiuni mobile, iar 85% din acestea vor avea viteze foarte mari. De asemenea, vor exista 3,7 miliarde de conexiuni 4G şi tot atâtea conexiuni GSM, 2G şi 3G.

Peste cinci ani, noile tehnologii 5G vor fi disponibile comercial, la unii operatori. Anul viitor, numărul de smartphone-uri la nivel global va fi mai mare decât numărul de telefoane obişnuite, un trend normal pe măsură ce smartphone-urile devin din ce în ce mai ieftine. Astfel, în 2020 vor fi 6 miliarde de smartphone-uri la nivel global.

Ericsson a vorbit deja de doi ani despre dispozitive conectate, despre senzori care vor comunica între ei şi maşinării care vor funcţiona autonom. Astfel, în 2020, vor exista 26 de miliarde de dispozitive conectate de orice fel. Acest lucru va creşte cantitatea de date folosită în întreaga lume de nouă ori. În 2020 va exista de 13 ori mai mult trafic video, adică va ajunge la 60% din traficul de pe internet. În acest moment, 15% din trafic vine de pe reţelele sociale.

Drumurile conectate

Odată cu apariţia reţelelor 5G, ceea ce înseamnă viteze wireless foarte mari, Ericsson vede un viitor al drumurilor conectate. În timp ce în România nu reuşim să construim autostrăzi, Ericsson spune că, din 2020 încolo, vom avea drumuri cu senzori în lume. Potrivit Milenei Matic, manager al Ericsson Serbia, drumurile vor fi dotate cu senzori, destul de puternici şi economici cât să fie montaţi chiar în asfalt, care să trimită date despre volumul traficului, aglomeraţie, temperatură, gropi sau prezenţa animalelor.