22 iul. 2015 | 16:40

Un bărbat și-a recăpătat vederea cu ajutorul ochiului bionic

ȘTIINȚĂ
Un bărbat și-a recăpătat vederea cu ajutorul ochiului bionic

Chirurgii din Manchester au realizat primul implant din lume al unui ochi bionic pentru un pacient diagnosticat cu degenerescenţă maculară legată de vârstă (DMLV), o afecţiune care reprezintă principala cauză de orbire în ţările dezvoltate.

Ray Flynn, în vârstă de 80 de ani, suferea de această afecțiune, care provoacă pierderea totală a vederii centrale. Pacientul foloseşte în prezent un implant retinian, care transformă în imagini înregistrările video realizate de o cameră video miniaturală ataşată de ochelarii săi, potrivit BBC.

Folosind noul implant şi tehnologia asociată acestuia, pacientul poate să urmărească fără probleme direcţia de deplasare a unor linii albe pe ecranul unui computer. De asemenea, el poate să vadă fără probleme siluetele umane şi formele obiectelor. Ray Flyn s-a declarat încântat de acest implant şi speră că, în timp, acesta îi va ameliora vederea suficient de mult pentru a-l ajuta în activităţile sale zilnice, precum grădinăritul şi mersul la cumpărături.

Implant retinal

Implantul Argus II, conceput de firma americană Second Sight, a fost anterior folosit pentru a reda vederea parţială pacienţilor care au orbit din cauza unei afecţiuni rare, denumită retinită pigmentară. Noua operaţie, realizată la Royal Eye Hospital din Manchester, a fost prima utilizare a dispozitivului pe un pacient cu DMLV, o maladie care afectează cel puţin o jumătate de milion de persoane în Marea Britanie. Înainte de operaţie, Ray Flynn îşi pierduse complet vederea centrală, dar îşi păstrase o parte din vederea periferică.

Operaţia a durat patru ore şi a fost coordonată de medicul argentinian Paulo Stanga, profesor de oftalmologie şi regenerare retiniană la Universitatea din Manchester şi chirurg vitreo-retinian la Royal Eye Hospital din Manchester. „Progresul făcut de domnul Flynn este cu adevărat remarcabil, el a început să vadă deja siluetele oamenilor şi formele obiectelor într-un mod foarte eficient. Cred că acesta ar putea fi începutul pentru o nouă eră pentru pacienţii care şi-au pierdut vederea”, a declarat medicul.

[related]

Ochiul bionic primeşte informaţiile vizuale de la o cameră video miniaturală amplasată pe ochelarii purtaţi de pacient. Imaginile sunt convertite în impulsuri electrice şi transmise wireless la o reţea de electrozi miniaturali ataşaţi de retină. Electrozii stimulează celulele rămase funcţionale de la nivelul retinei, care trimit mai departe acele informaţii vizuale către creier. Implantul Argus II costă aproximativ 150.000 de lire sterline, însă această sumă include cheltuielile de spitalizare şi costul operaţiei.