25 oct. 2015 | 13:07

Un bărbat paralizat și-a mișcat brațul cu ajutorul unui implant în creier

ACTUALITATE
Un bărbat paralizat și-a mișcat brațul cu ajutorul unui implant în creier

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio a reușit să testeze un sistem care transportă semnalele de la creier la electrozii plasați în brațul unui bărbat paralizat, pentru ca acesta să își recapete mobilitatea brațelor.

Potrivit lui John Donoghue, unul dintre liderii BrainGate, asociația care dezvoltă această interfață împreună cu cercetătorii de la Universitatea Ohio, mișcările voluntarului sunt încă slabe. „Faptul că am reușit să facem o persoană să își recapete controlul asupra propriului corp prin stimularea mușchilor e un lucru incredibil”, potrivit lui Donoghue.

Testele precedente asupra subiectului au arătat, la rândul lor, rezultate pozitive. De exemplu, voluntarii nu au avut probleme cu mișcare cursorului computerului și nici cu operarea brațelor robotice. Anul trecut, un bărbat din Ohio cu brațele paralizate parțial și-a putut deschide și închide pumnul cu puterea gândului, folosind un implant în creier și electrozi externi, plasați pe antebraț, potrivit Sputnik News.

Proiectul prezentat acum aduce cercetarea la un alt nivel, concentrându-se asupra unei persoane cu traume spinale, paralizată complet. Acum nouă luni, cercetătorii am implantat două seturi de electrozi din silicon în părți ale creierului responsabile pentru planificarea mișcărilor, din cortexul motor. Cablurile conectau creierul de computerele care aveau scopul de a intercepta semnalele. Apoi, doctorii au introdus 16 cabluri în brațul drept al voluntarului, completând legătura dintre creier și trauma spinală.

Apoi, impulsurile electrice trimise către electrozi au contractat mai mulți mușchi și au generat mișcări în părți diferite ale brațului, într-un proces cunoscut drept stimulare electrică funcțională. Experimentul a arătat că este posibil ca o persoană paralizată să opereze o simulare computerizate prin semnalele creierului. Oricum, mișcarea propriu-zisă a brațului e încă o provocare.

Acest pas e unul major pentru crearea de dispozitive wireless, capabile să redea măcar parțial mobilitatea și controlul asupra propriului corp în cazul paraliticilor.