Tu ai cu adevărat grijă de copilul tău? Sfaturi pentru siguranța celor mici

FEATURE
Tu ai cu adevărat grijă de copilul tău? Sfaturi pentru siguranța celor mici
06 apr. 2015 | 09:30

O-initiativa-Microsoft-Romania-cu-sprijinul-PLAYTECH

Siguranța copiilor în mediul online este unul dintre cele mai sensibile subiecte legate de securitatea informatică. Din păcate, mulți părinți fie nu știu cum ar trebui să-i protejeze pe cei mici de pericolele care pândesc în unele colțuri ale Internetului, fie nu știu că aceste pericole există. În rândurile ce urmează vom prezenta o serie de informații utile legate de acest subiect. 

[related]

Datele făcute publice de companiile de securitate și de organizațiile internaționale care se ocupă de asigurarea unui mediu sănătos pentru copiilor sunt îngrijorătoare și, din nefericire, părinții sunt primii care trebuie să acționeze pentru a face din PC (smartphone sau tabletă) și din Internet un loc mai sigur pentru copiii lor. 

Pericolele care îi pândesc pe copii în mediul online

Internetul poate fi considerat cea mai mare democrație pentru că este mediul în care oricine se poate exprima liber, oricine poate expune conținut și oricine poate fi altcineva. Totuși, la fel cum în viața reală există și oameni răi, păreri nocive și comportamente neadecvate, așa și conținutul din online poate fi violent, poate să dezinformeze sau poate fi nepotrivit pentru cei mici. 

Internetul a devenit o parte a vieții de zi cu zi, atât pentru noi cât și pentru cei mici. Nimeni nu poate nega faptul că facilitează accesul la informații, la conținut distractiv și ne oferă posibilitatea de a comunica instant cu persoane din toate colțurile lumii, dar având în vedere că  vârsta de la care copiii încep să acceseze mediul online este în medie de opt ani, trebuie luate măsuri de precauție.  

Potrivit unui studiu efectuat de Organizația Salvați Copiii, majoritatea copiilor afirmă că folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic (78% dintre participanții la studiu). Mai mult, 61% dintre copii afirmă că, într-o zi de școală obișnuită, petrec pe internet aproximativ una sau două ore. În cazul unei zile libere, timpul petrecut pe internet crește, 73% dintre copii afirmând că stau trei ore sau mai mult online. Majoritatea navighează pe Internet din mai multe locuri și folosind mai multe tipuri de dispozitive. Comparativ cu datele din 2013, se păstrează procentul ridicat al copiilor care petrec timp online de acasă, din camera proprie, însă, cum era de așteptat, există o creștere de aproximativ 10% a celor care accesează internetul folosind tehnologii mobile (telefoane smart sau tablete).

Partea îngrijorătoare? Potrivit aceluiași studiu, 58% dintre copii afirmă că au folosit internetul pentru a-şi face noi prieteni cel puțin o dată în ultima lună, 55% că au adăugat persoane necunoscute în lista de prieteni şi 10% că au trimis informații personale unor necunoscuți (cu referire la același interval de timp). Aproape jumătate dintre copii afirmă că au cunoscut sau au luat contact pe Internet cu persoane pe care nu le cunoscuseră față în față. Cum ziceam mai devreme, acțiunile din mediul online se răsfrâng și în cel offline, astfel că dintre copiii care afirmă că au intrat în contact cu persoane necunoscute pe internet, aproximativ 58% afirmă că s-au întâlnit, ulterior, față în față cu o persoană întâlnită, inițial, online. Referindu-se la această întâlnire, 33% dintre copii afirmă că persoana respectivă era complet străină. 

siguranta copiilor internet 1

Rețelele sociale sunt principalul mod în care copiii iau legătura cu necunoscuți pe internet (62%), urmate de chat (35%), site-uri de jocuri (17%) şi mesagerie instant (14%). Cum oricine își poate asuma o altă identitate atunci când comunică din spatele unui ecran, consecințele unor astfel de întâlniri pot fi devastatoare. 

Un alt pericol este hărțuirea online, cunoscută  și sub numele de cyberbulling. Hărțuirea online afectează tot mai mulți utilizatori minori. Un studiu Microsoft arată că peste o treime dintre copii au fost afectați emoțional sau jigniți în spatiul virtual. Iata doar cateva dintre cele mai utile sfaturi pentru parinti in cazul in care copilul este hartuit online:

• Nu îl învinovăți (chiar dacă a cauzat acest conflict). Nimeni nu merită să fie hărțuit.

• Sfătuiește-ți copiii să nu răspundă sau să nu se răzbune. (păstrează materialele în cazul în care autoritățile au nevoie de ele).

• Raportează către site-ul sau compania care a intermediat abuzul. Spre exemplu, contactează Microsoft accesând www.microsoft.com/reportabuse. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, pe helpline.sigur.info/ găsești răspunsuri și poți vorbi cu un consultant.

• Dacă îți simți copilul în pericol, sună poliţia imediat.

Ce putem face pentru a proteja copiii în mediul online 

Când vine vorba de evitarea unor pericole, primul pas este mereu conștientizarea lor. Sperăm că am reușit să  vă ajutăm în această privință până în acest punct. Următorul pas ar fi aplicarea unor măsuri de securitate. Acestea nu se limitează numai la mediul online sau la dispozitivele folosite pentru a-l accesa, ci se ”revarsă” și în educația și comportamentul din viața reală. 

În primul rând, trebuie să știi că sistemele de operare sau soluțiile de securitate dispun de funcționalități de control parental. Aceste funcții limitează accesul copiilor la anumite tipuri de conținut, de la site-uri de pornografie la rețele sociale, până la jocuri video care au conținut violent. În Windows 8, centrul de control pentru aceste funcționalități poartă numele de ”Siguranța familiei”.

Pe Windows Phone, funcționalitatea Kid’s Corner îți permite să creezi mai multe conturi pe același dispozitiv. În acest fel, poți controla aplicațiile pe care le poate accesa copilul tău, asigurându-te în același timp ca datele tale personale, că e-mail-ul și lista de contacte sunt în siguranță. Daca cel mic folosește un PC sau o tableta cu Windows 8, poti monitoriza mai ușor activitatea copilului tău cu opțiunea Family Safety prin setarea de filtre de navigare pe Internet și limite de timp, monitorizarea și restricționarea accesului la anumite aplicații din Windows Store si accesul la rapoarte care îți arată traseul copilului tău pe Internet.

Detalii despre configurarea setărilor găsiți chiar pe site-ul oficial al Microsoft. Cei care vor să adauge un strat suplimentar de protecție pot opta pentru un antivirus care integrează astfel opțiuni. Activarea funcțiilor de control parental poate părea un procedeu complicat, dar configurarea se face o singură dată și, când vine vorba de siguranța copiilor, nu ne permitem să fim comozi. 

În al doilea rând, dacă îți lași copilul să folosească rețelele sociale sau mesageria instant, fii sigur că îl instruiești bine înainte. Dacă înainte să plece din casă îi spui să nu vorbească cu persoane necunoscute, explică-i că e important să țină minte această regulă și când navighează pe Internet. Măștile sunt la ordinea zilei, iar cei care folosesc identități false nu au niciodată intenții bune. Dacă îi spui să nu dea cheile de la casă nimănui, explica-i să țină cont de acest sfat și când vine vorba de datele personale, dar și de parole.

Dacă o persoană care îi vrea răul obține acces la conturile de email sau de rețele sociale și îi fură identitatea, daunele făcute reputației pot fi greu de reparat. În plus, pe lângă folosirea opțiunilor de control parental, este bine să-ți convingi copilul că poate avea încredere în tine. Stabilește împreună cu el care sunt site-urile și platformele pe care le poate accesa. Și intervalul orar în care copilul are acces la Internet trebuie reglementat, fiind mai ușor să monitorizezi activitatea celor mici. 

În ultimul rând, dacă opțiunile de control parental nu au funcționat cum trebuie sau dacă a încălcat unele reguli, trebuie să-l convingi că e mai bine să discute cu tine despre lucrurile pe care le-a văzut sau pe care le-a citit. În felul acesta îi poți explica de ce nu e bine ce a făcut și repercusiunile acțiunilor sale.

siguranta copiilor internet 2

De ce să te gândești la riscurile la care sunt expuși copiii în mediul online

Te asiguri mereu că îmbrăcămintea copilului e adecvată vremii de afară, pentru că nu vrei să  răcească. Îi spui de fiecare dată când treceți strada să nu uite să se uite în stânga și în dreapta, pentru că nu vrei să se rănească. Îi spui să nu se bată, să nu umble noaptea pe străzi întunecate, să nu plece din fața blocului și să nu vorbească cu străinii, pentru că îi vrei mereu binele. Din păcate, în secolul internetului de mare viteză, al jocurilor video, al rețelelor sociale și al tentațiilor online, nu mai este suficient să faci aceste lucruri pentru ca cel mic să fie în siguranță. Cu toate că sfaturile de mai sus nu vor garanta că cel mic va avea parte numai de experiențe plăcute și educative în online, poți să te gândești la ele ca la o centură de siguranță. Nu ai pleca la un drum cu un copil fără să te asiguri că are centura pusă, nu? 

Daca vrei sa afli mai multe despre pericole in mediul online si masuri pe care poți sa le iei pentru a te proteja, accesează http://www.microsoft.com/ro-ro/security/.

O inițiativă Microsoft Romania realizata cu sprijinul Playtech.ro