12 oct. 2015 | 15:05

Toyota dorește ca mașinile să-ți devină prieteni apropiați

ACTUALITATE
Toyota dorește ca mașinile să-ți devină prieteni apropiați

Toyota a anunțat planul de a produce mașini autonome în patru ani, sperând că autoturismele vor deveni prietenii noștri de încredere.

Mașinile autonome, care nu mai au nevoie de șofer pentru a fi ghidate prin trafic, sunt din ce în ce mai aproape de realitate. Toyota se alătură echipei de producători auto care au confirmat că vor construi mașini care să beneficieze de sisteme autonome. Sistemul Toyota se va numi „Highway Temmate”, care se traduce în coechipierul pentru autostradă, și va putea comunica cu celelalte autoturisme participante la trafic.

Potrivit Autoblog, Oficialii Toyota consideră că interacțiunea dintre șofer și mașină ar trebui să reflecte relația dintre doi prieteni apropiați, care au un scop comun și care se ajută reciproc. Poate că sună utopic și puțin siropos, dar evidențiază faptul că șofatul autonom are nevoie de mai mult decât pură tehnologie.

Highway Teammate este primul pas din procesul de dezvoltare a sistemelor autonome. Mașina pe care se testează sistemul este un Lexus GS modificat, care se folosește de datele de mapare și senzori care îl ghidează prin trafic. Toyota lucrează la o tehnologie autonomă încă din 1990, având scopul de a facilita mobilitatea pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu dizabilități.

Decizia celor de la Toyota de a grăbi pasul în procesul de dezvoltare a mașinilor autonome vine ca răspuns la acțiunile întreprinse de concurență. Nissan a anunțat de curând că va lansa prima mașină autonomă în 2020, în timp ce Volvo a reușit să fie prima companie constructoare de mașini care să-și asume responsabilitatea pentru accidentele în care ar fi implicate mașinile autonome. Aceste acțiuni fac ca întregul proces să accelereze, iar mașinile autonome să fie cu un pas mai aproape de realitate.