22 iun. 2015 | 08:32

Românii l-au creat primii: dispozitivul care permite orbilor „să vadă” cu ajutorul limbii

ȘTIINȚĂ
Românii l-au creat primii: dispozitivul care permite orbilor

Oamenii de ştiinţă au prezentat o procedură care durează opt minute și este total lipsită de durere, prin care ai putea obține o vedere de trei ori mai bună decât a unui om normal.

Procedura despre care vorbim reprezintă o metodă prin care cei cu probleme de vedere le pot ameliora considerabil. Acum, însă, a fost prezentat un dispozitiv special pentru nevăzători, care le-ar putea permite acestora să perceapă realitatea înconjurătoare cu ajutorul limbii. Conceptul nu este nou, acesta a fost prezentat de Ionuţ Budişteanu, un tânăr geniu român, în urmă cu trei ani.

„Am creat o interfaţă om-calculator care să ajute persoanele nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii. Softul ia o imagine de la camera web, o procesează cu inteligenţa artificială şi generează un curent electric direct proporţional pe o matrice-senzor care este pusă pe limbă. Deci, pe limbă va primi o matrice electrică, în foarte scurt timp nevăzătorul se obişnuieşte şi reuşeşte să înţeleagă informaţia primită pe limbă şi să o asocieze lumii înconjurătoare”, a explicat Ionuţ despre softul său.

Şi americanii au creat un astfel de dispozitiv, numit BrainPort V100. Acesta captează imagini cu o cameră montată pe ochelarii de soare şi transmite informaţiile unui dispozitiv cu 400 de puncte de stimulare electrică montat pe limba utilizatorului. Astfel, oamenii ar putea interpreta modelele stimulaţiilor de pe limbă pentru a şti ce obiect se află în faţa lor, potrivit lui Robert Beckman, unul dintre experţii implicaţi în proiect pentru Mashable.

„Nu vrem să setăm aşteptări false. Oamenii ar trebui să înveţe tehnologia şi să exerseze mult. Practic, ar învăţa un nou limbaj, mai degrabă decât să recapete percepţia obişnuită”, a explicat acesta în continuare. Cei care au folosit BrainPort pentru prima dată s-au putut orienta fără ajutor în spaţiu.

Cu antrenament adiţional, au putut citi cuvinte scurte, face diferenţa între o minge şi o banana şi chiar juca darts. Dispozitivul a fost aprobat în 2013 în Europa, iar studiile arată că oamenii orbi primesc stimularea electrică în cortextul vizual, partea creierului responsabilă pentru vedere.

Google Inc. şi U.S. Department of Defense au ajutat la sponsorizarea dezvoltării dispozitivului. Cel mai mare dezavantaj este reprezentat de preţul mare, care se ridică la 10.000 de dolari.