România vrea să devină o forță în securitate cibernetică, pregătind experții încă de când sunt elevi
România, mulțumită dezvoltării bune a Internetului, a devenit și o pepinieră a hackerilor. Mai nou, autoritățile vor să producă experți în securitate cibernetică, nu doar hackeri, și are un plan interesant.
Securitatea cibernetică este domeniul în care Bitdefender a ajuns o companie imensă, pornind din România. Totuși, criminalitatea cibernetică produce pagube financiare însemnate. Se estimează că, la nivel global, generează pierderi anuale de 23 de miliarde de dolari. În România, 66% din utilizatorii de internet consideră că nu au suficiente informații referitoare la riscurile generate de fenomenele de criminalitate cibernetică şi nici instrumente pentru a se apăra.
Pe acest fond, România vrea să colaboreze cu Statele Unite ale Americii și să devină una dintre forțele europene în ceea ce privește securitatea cibernetică. Guvernul se gândeşte să introducă în curricula şcolară un curs de pregătire privind securitatea cibernetică, având în vedere că elevii au acces la Internet de la vârste tot mai mici, inclusiv prin echipamente mobile. Totodată, sunt astfel expuşi riscurilor online, potrivit directorului Centrului Cyberint din SRI, citat de Mediafax.
„La nivel guvernamental există preocupări privind introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii referitor la securitatea în spaţiul cibernetic şi crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat Florin Cosmoiu, directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), prezent la summit-ul Regional de Securitate Cibernetică organizat la Bucureşti.
Discuţiile au vizat introducerea pregătirii pentru securitate cibernetică cel mai probabil de la nivel gimnazial, având în vedere că în prezent tot mai mulţi elevi au telefoane mobile conectate la Internet. Cei mici vor fi învăţaţi astfel cum să evite accesarea unor adrese de Internet suspecte şi vor fi instruiţi să nu divulge date personale unor terţe părţi sau să îşi protejeze diversele modalităţi de comunicare online, de la mail la reţele sociale.