Samsung Galaxy Note 5 – ar trebui să fie o primă alegere, nu o alternativă [REVIEW]

REVIEW
Samsung Galaxy Note 5 - ar trebui să fie o primă alegere, nu o alternativă [REVIEW]
28 aug. 2015 | 17:22

Samsung Galaxy Note 5 a fost lansat în urmă cu două săptămâni, alături de Samsung Galaxy S6 edge +, al cărui review este deja disponibil aici. Ne-am jucat și cu frățiorul cu ”sabie” zilele astea și avem de zis numai de bine, lucru care nu se întâmplă foarte des.

Samsung este, fără doar și poate, cel mai mare jucător de pe piața smartphone-urilor, liderul telefoanelor Android, principalul adversar al Apple și una dintre cele mai recunoscute companii la nivel global.

Totuși, nu am fost niciodată un mare fan al produselor făcute de ei, cel puțin nu când vine vorba de smartphone-uri. Mi s-a părut mereu că Samsung este compania care trece, perpetuu, printr-o criză existențială manifestată prin indecizia de a se afișa drept un producător premium, un producător de buget sau un producător de clone.

Să nu uităm toate procesele prin care a trecut compania în războiul cu Apple, strategia de a promova totul, de la modele de vârf până la telefoane proaste low-budget sau lansarea a nșpe mii de game de telefoane cu diferențe minuscule între ele.

Ei bine, anul ăsta, Samsung a părut să se decidă, în sfârșit, cine este și ce produce. Samsung Galaxy S6 și S6 edge au fost cele mai frumoase smartphone-uri pe care am pus mâna, printre cele mai rapide și mai atrăgătoare din punct de vedere al software-ului. Asta până la Samsung Galaxy Note 5.

Cu toate că Samsung nu l-a anunțat oficial pentru Europa, Samsung Galaxy Note 5 poate fi cumpărat de AICI

Introducere Samsung Galaxy Note 5

După ce am urmărit lansarea Note 5 și S6 edge +, am rămas ușor dezamăgit. Dacă în anii trecuți erau diferențe majore între gama S și cea Note (performanță, cameră, display etc), anul acesta am văzut doar dispozitive ceva mai mari, aproape identice cu cele lansate cu câteva luni înainte. Dar, vai, cât m-am înșelat. Până să vă explic de ce, să trecem rapid prin specificații.

Samsung Galaxy Note 5 este construit în jurul unui display de 5,7 inch cu rezoluție QHD (1440 x 2560). Sub el se ascunde un procesor Exynos 7420 cu opt nuclee (patru de 1,5Ghz, patru de 2,1Ghz), 4GB memorie RAM și 32 sau 64GB spațiu de stocare. Nu există slot pentru card microSD, cum nu există nici pe S6, iar camerele foto sunt identice pe toate vârfurile de gamă lansate de Samsung anul acesta, adică de 16, respectiv 5MP. Bateria este de 3.000mAh și nu poate fi îndepărtată și tot ea alimentează și stylusul activ S-Pen. Dacă sunteți la curent cu specificațiile S6 și S6 edge v-ați dat deja seama că specificațiile (cu foarte mici diferențe, cum ar fi memoria RAM sau dimensiunea display-ului) sunt minuscule. Dar nu asta contează.

Samsung Galaxy Note 5 in review la Playtech-13

Puncte pro Samsung Galaxy Note 5

Designul este și va fi, pentru mine, unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba despre un dispozitiv pe care îl ai tot timpul asupra ta. Gadgetul acela de care ești aproape lipit constant, care își găsește loc pe birou, la ureche, între degete, și care poate fi văzut de toată lumea a ajuns să contribuie la imaginea ta la fel de mult ca felul în care îți aranjezi părul sau încălțămintea pe care o porți mereu. Abia anul acesta Samsung se poate lăuda că a lansat niște telefoane pe care vrei să le arăți cu mândrie celor din jur, nu pentru că sunt rapide sau știu să-ți urmărească privirea când citești chestii în browser (privind în retrospectivă, ce funcționalitate inutilă era aia). Dintre toate smartphone-urile superbe prezentate de sud-coreeni anul acesta (cu toate că edge și edge + au un plus de ”wow”) Galaxy Note 5 mi se pare cel mai rafinat și cel mai bine gândit dintre toate. Pe lângă materialele premium folosite și culorile absolut delicioase, care contribuie la aspectul de ”work of art”, mai există și acea curbură pe spate care îți dă impresia că nu ții în mână o bucată de tehnologie rece, ci un dispozitiv cu suflet care vrea să te ajute. Butoanele sunt plasate excelent, la fel și difuzoarele și nu există vreo muchie care să te deranjeze la atingere. Asta până la camera foto ieșită în relief, unul dintre punctele minus minore, care nu își meritaun paragraf întreg, dar care este mai puțin deranjantă decât la primele modele lansate anul acesta.

Samsung Galaxy Note 5 in review la Playtech-8

Performanțele le-au ajuns, în final, pe cele oferite de iPhone. Poate o astfel de comparație pare ușor deplasată sau poate că sunt persoane care cred că acest lucru s-a întâmplat de mult timp în ecosistemul Android, dar nu sunt de acord. Un iPhone zboară prin orice meniu, prin orice aplicație și orice acțiune este executată instant, cu toate că specificațiile nu sunt tocmai geniale. Avantajul este sistemul iOS, optimizat la sânge, și aplicațiile create special pentru o mână de telefoane. Pe Android este greu să ajungi la acest nivel de stabilitate, dar se pare că Samsung a reușit să facă ceva similar. Prin optimizarea interfeței Touch Wizz, eliminarea funcțiilor inutile și prin folosirea unui hardware de top. Acel GB de RAM în plus a dus la lansarea mai rapidă a aplicațiilor, la închiderea instantă a lor și la trecerea mai ușoară dintr-un program în altul.

Camera foto este excelentă, iar aici nu voi accentua foarte mult, deoarece este exact aceeași cameră ca și pe S6, S6 edge și S6 edge+. Se descurcă bine la lumină, la întuneric, la filmare și la cadrele alea la care trebuie să fii foarte rapid pentru a surprinde scena. Un review dedicat pentru camera foto de pe S6 găsiți aici.

Samsung Galaxy Note 5 in review la Playtech-17

Autonomia este și ea un punct forte cu toate că nu este una care să uimească. Pe scurt, Samsung Galaxy Note 5 este genul de telefon pe care îl poți folosi intens, fără să ai luminozitatea la minimum, de dimineață până seară. Dacă S6 se chinuia să atingă această ”performanță”, Note nu o mai face și se dovedește a fi un dispozitiv pe care te poți baza. În plus, mai dispune și de încărcare rapidă, dar și de un mod de economisire foarte eficient, dar care reduce smartphone-ul la un simplu telefon.

Display-ul este cel mai bun pe care l-am văzut pe un smartphone până în acest moment, iar acest lucru nu ar trebui să uimească pe nimeni. Samsung mereu a avut ecrane care pur și simplu te fac să te uiți la telefon de plăcere, nu doar de nevoie, iar cel de pe Note 5 nu face excepție. Nu este vorba numai de rezoluție aici, ci și de contrast, calitatea culorilor (ușor suprasaturate, exact cum îmi place mie), dar și luminozitatea. Singurul inconvenient ar fi calitatea de oglindă pe care o capătă sticla de la suprafață în momentul în care suntem în soare, dar luminozitatea este și atunci suficientă pentru a putea citi fără probleme.

Samsung Galaxy Note 5 in review la Playtech-14

Puncte contra Samsung Galaxy Note 5

Stylusul este singurul aspect cu care am o problemă la acest dispozitiv. Nu înțelegeți greșit, este incredibil de precis, foarte plăcut de ținut în mână, dar nu reușesc să îi găsesc o utilitate reală. Odată cu funcția de scriere pe ecranul blocat, introdusă pe acest model de Note, parcă a căpătat un plus de sens existența lui, dar nu este genul de accesoriu pe care mă văd folosindu-l mai mult de o singură dată pe săptămână, cel mult. Poate nu sunt eu în publicul-țintă sau doar nu am obișnuința de a scrie cu un pix (fie el și un pix clasic). Funcționalitatea capturii integrale a unei pagini sau document este utilă, dar ar fi putut fi integrată și în meniul standard, fără să fie legată de S-Pen. Lăsând aceaste aspecte subiective deoparte, trebuie menținut că există o problemă și o potențială problemă. În una dintre zile am lăsat telefonul pe o surprafață de încărcare wireless de la IKEA. Cu toate că smartphone-ul s-a încărcat rapid și fără probleme, se pare că încărcătorul a deranjat câmpul electromagnetic folosit de S-Pen pentru a-și umple bateria. Asta însemna că stylusul a refuzat să se mai încarce de la telefon și nu mai răspundea la niciun fel de comandă. Problema s-a rezolvat odată cu introducerea unui cablu microUSB, dar e puțin absurd să oferi încărcare wireless pe un dispozitiv, dar să nu o poți folosi pentru că nu ”se pupă” cu stylusul. Cealaltă potențială problemă ar fi legată de modul în care introduci S-Pen-ul în lăcașul special – acesta intră cu ușurință și cu capătul din spate înainte (lucru pe care nu l-am încercat), iar asta duce la defectarea iremediabilă a mecanismului de inserție. Samsung ne spune să citim manualul, dar este mai bine să știm să fim mai atenți.

Samsung Galaxy Note 5 in review la Playtech-19

Concluzie Samsung Galaxy Note 5

Cum am scris în titlu, Note 5 ne arată cât de mult a evoluat Samsung. A scos pe piață un telefon cu totul extraordinar, căruia cu greu îi găsești puncte contra. Este un smartphone pentru toată lumea, pentru că menține un aspect clasic (fără curburi), este ușor de manevrat (în ciuda display-ului mare, dimensiunile sunt mai mult decât decente) și mulțumește orice nevoie (de la calitatea fotografiilor, la autonomie și performanță). Samsung Galaxy Note 5, dacă ar fi să îl compar cu iPhone 6 Plus, ar trebui să fie prima opțiune și nu alternativa. Interfața este curată și are un design superb care merge mână în mână cu telefonul și până și cei mai înfocați fani iPhone ar putea considera că țin în mână un dispozitiv din aceeași ligă, cu totul nou și nu bazat pe Android. Cât despre cei care se vor plânge de lipsa unui slot pentru card sau de imposibilitatea schimbării bateriei, aceștia trebuie să înțeleagă două lucruri: cardurile microSD (în special cele ieftine) răpesc din performanțele telefonului, iar folosirea unor baterii făcute de trei chinezi într-o cămăruță dintr-un vapor poate avea consecințe dramatice (explozii, combustie spontană, scurtcircuitarea smartphone-urilor). Pare că sud-coreenii au mers pe principiul ”dacă ceva poate merge prost, atunci va merge prost” și au zis să nu lase nimic la voia întâmplării.