06 nov. 2015 | 09:34

Puteți scăpa de un nou malware pe Android doar schimbându-vă telefonul

ACTUALITATE
Puteți scăpa de un nou malware pe Android doar schimbându-vă telefonul

Deși au existat multe probleme grave de securitate în ultimii ani cu sistemul Android, cele mai multe dintre ele s-au remediat relativ ușor. Nu este cazul cu o nouă infecție.

Reputația foarte pătată a platformei Google pentru mobile nu pare să-și revină prea curând. Chiar dacă există peste un milard de utilizatori de dispozitive cu Android la nivel global, acest număr continuă să crească într-un ritm accelerat, deși problemele cele mai grave de securitate ale SO-ului nu par să se remedieze prea curând. Mai mult decât atât, par să se și agraveze.

Un grup de experți în domeniul securității pe mobile, de la Lookout Security au descoperit o nouă formă de malware pentru Android care a infectat deja mii de aplicații. Deși în teorie este relativ ușor să ocoliți infectarea, dacă v-ați virusat, soluția la problemă, cel puțin momentan, implică schimbarea dispozitivului.

Malware-ul se manifestă prin aplicații foarte populare ce au fost reîmpachetate cu infecții software, urmând ca în secunda doi să fie distribuite prin magazine virtuale terțe. Astfel, aplicații populare precum Facebook, Twitter, Snapchat sau Instagram, pe lângă multe altele, deși credeți că ar trebui să fie imune la infecții, vă înșelați, mai ales când v-ați decis să le descărcați din afara Google Play.

Comportamentul acestei noi forme de malware este foarte agresiv în momentul în care v-a ajuns pe mobil. Aplicația reîmpachetată vă face root la telefon în mod automat, câștigă acces asupra întregului sistem de operare și vă pune în pericol toate datele. Din pricina faptului că ajuns să funcționeze ca procese de sistem, procedura de a le îndepărta este aproape imposibilă. Cea mai evidentă simptomă că sunteți infectați constă într-un val suprinzător de mare de reclame care sunt foarte profitabile pentru creatorii virusului.

La ora actuală, se crede că peste 20.000 de aplicații reîmpachetate cu această formă de troian adware se află în circulație, iar modul de a scămba de infecție este înlocuirea aparatului. Vestea bună este că pe Google Play nu există astfel de progrămele malițioase, ca urmare, ar fi recomandabil să evitați magazinele terțe de aplicații.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele