24 apr. 2015 | 14:21

Prins într-o buclă de timp: Un tânăr este blocat într-un déjà-vu de opt ani

ACTUALITATE
Prins într-o buclă de timp: Un tânăr este blocat într-un déjà-vu de opt ani

Un bărbat din Marea Britanie a rămas ”blocat” într-o buclă de timp, având constant episoade de déjà-vu. De mai bine de opt ani, afecţiunea sa continuă să îi lase fără răspuns pe oamenii de ştiinţă.

Oamenii de știință nu au reușit să explice cu precizie senzația de déjà-vu. Prima teorie a fost cea a văzului. Se spunea că un ochi ar putea vedea ceea ce se întâmplă în jur cu câteva fracţiuni de secundă mai repede decât celălalt, iar când al doilea ochi înregistrează informaţia, ai impresia că ai mai văzut-o. De fapt, amintirea provine de la primul ochi şi este veche de numai câteva sutimi de secundă. Teoria a fost combătută rapid, pentru că şi cei cu un singur ochi au déjà-vu-uri şi, în plus, în această senzaţie sunt implicate şi alte simţuri, de exemplu auzul sau simţul tactil.

Senzația de déjà-vu, o anomalie de memorie

Una dintre explicaţiile ce a rămas încă în picioare este cea a anomaliilor de memorie. În timpul unui déjà-vu, senzaţia că ai mai trăit acea experienţă este foarte puternică, dar n-ai putea să spui când şi unde ai mai trăit-o. În plus, pe măsură ce trece timpul îţi aminteşti că ai avut un déjà vu, dar nu mai ştii de ce era legat.

Asta înseamnă, spune teoria, că există o suprapunere între memoria de scurtă durată şi cea de lungă durată. Cu alte cuvinte experienţa pe care o trăieşti este stocată în memorie foarte rapid, înainte că creierul să o poată procesa şi evalua. De fapt, nu îţi aminteşti o experienţă anterioară identică, ci exact pe cea pe care o trăieşti în momentul respectiv şi care a intrat în memorie înainte să-ţi dai seama. Până la urmă, mintea umană lucrează mai repede decât orice calculator.

Alţi psihologi şi psihiatri sunt de părere că déjà-vu-urile sunt mici aberaţii neurologice. Epilepsia de lob temporal, cea mai frecventă formă de epilepsie a adulţilor este adesea asociată cu déjà-vu-urile, în sensul că cei bolnavi au foarte multe experienţe de acest gen, şi în timpul crizelor, şi între ele.

Şi cum epilepsia este rezultatul unei activităţi electrice aberante la nivelul creierului, se presupune că şi la persoanele sănătoase, déjà vu-urile sunt provocate de mici impulsuri electrice rătăcite prin creier. Astfel, impresia că-ţi aminteşti o scenă este falsă. Ea nu există în memoria ta, dar acel impuls electric îţi dă această senzaţie.

Pacientul trăiește într-un déjà-vu din 2007

Pacientul în cauză, care a suferit în trecut de anxietate şi în a cărui familie există cazuri de tulburări obsesiv-compulsive, a început să aibă déjà-vu-uri persistente încă din 2007, după ce a luat LSD, în primul an de facultate. Primele episoade durau doar câteva minute, însă uneori acestea putea să fie chiar mai lungi. Pacientul le-a spus oamenilor de ştiinţă că se simte ”blocat într-o buclă de timp”, dar şi că găseşte această experienţă ”înfricoşătoare”.

El nu se mai uită la televizor, nu mai ascultă radio şi nu mai citeşte reviste sau ziare deoarece simte că informaţiile acumulate îi sunt smulse din memorie. Ca urmare, episoadele de anxietate au devenit mai frecvente.

”Mai degrabă decât sentimentul neliniştitor al familiarităţii, asociat în general cu fenomenul déjà-vu, el spune că reface experienţele anterioare din memorie, nu doar că i se par cunoscute”, notează cercetătorii.

Analizele tânărului din Marea Britanie nu au indicat niciun fel de afecţiune neurologică, convulsii, tulburări semnificative de memorie sau ale vătămări ale creierului, lăsându-i pe cercetători fără răspuns. Particularităţile acestui caz ar lăsa de înţeles că anxietatea ar putea declanşa acest fenomen.