Primul smartphone din lume a venit cu 15 ani înainte de iPhone
Prima companie care a avut curajul să-şi intituleze telefonul smartphone a fost Ericsson, cu modelul R380, în anul 2000. Avem senzația că a trecut atât de mult timp de atunci și suntem atât de obișnuiți cu telefoanele inteligente, încât dacă am fi întrebați cine a creat primul smartphone din lume, probabil am răspunde instinctiv „Apple”.
Primul smartphone din lume a fost însă Simon de la IBM. Înainte de el, au mai fost oameni cu idei care au dorit să creeze astfel de dispozitive ultraportabile, dar foarte performante. Chiar fizicianul Nikola Tesla intuia cum ar trebui să fie un smartphone.
„Vom fi capabili să comunicăm unii cu alţii instant, indiferent de distanţă. Nu doar atât, dar prin televiziune şi telefonie ne vom putea vedea şi auzi unii pe alţii perfect, ca şi cum am fi faţă în faţă, neglijând distanţele de mii de mile dintre noi. Iar instrumentele prin care vom putea să facem toate acestea vor fi uimitor de simple în comparaţie cu telefoanele actuale. Un om va putea să transporte unul în buzunarul de la vestă”, spunea Tesla în 1926, cu mult timp înainte de lansarea primului smartphone din lume.
Poate că sună cunoscută afirmația lui Tesla, pentru că Steve Jobs a folosit o descriere similară pentru iPhone-ul lansat în 2007.
IBM și ideea unui smartphone înainte de toți ceilalți
Deși nu a avut acest titlu asumat din start, primul smartphone din lume a fost creat de IBM și purta numele Simon. A fost lansat la data de 16 august 1994, iar producția sa a fost oprită în 1995. Smartphone-ul efectua apeluri, afișa liste de contacte și sarcini, emailuri și avea chiar și aplicații terțe disponibile.
Produsul a fost pus în vânzare în 1994 prin parteneriatul IBM cu BellSouth, care a devenit în ziua de azi o parte din AT&T. Prețul lui Simon era de 900 dolari, adică 1.400 de dolari pentru 2012 și asta cu abonament pe doi ani la Bell South, ceea ce însemna foarte mult, raportat la funcțiile sale.
Există păreri împărțite despre „primul smartphone” și am auzit voci care susțin că Nokia N95 a fost cu adevărat primul smartphone, în vreme ce alții afirmă că iPhone a fost, de fapt, primul. Simon s-a vândut în aproape 50.000 de unități în 6 luni, iar prețul său scăzuse la 600 de dolari în culmea succesului său.
Simon era un telefon destul de bine dotat, oferind și un calculator, un note pad, manager de fișiere și reușind chiar să trimită și primească faxuri. Dotările acestui model includeau un display de 4,5 inci cu afișaj alb-negru și panou LCD. Acesta suporta input prin stylus, iar alte specificații includeau 1MB memorie RAM și posibilitatea de a stoca 1 sau 1,8MB, folosind carduri de memorie. Procesorul era un Vadem 16MHz, iar bateria era o unitate Nichel-Cadmiu, care oferea o oră de convorbiri.
Telefoanele care au precedat iPhone
HTC Excalibur a fost unul dintre cele mai interesante dispozitive produse de HTC, dar și unul dintre cele mai populare, fiind ulterior comercializat sub mai multe branduri. HTC Excalibur avea un procesor de 200 MHz, 64MB RAM și o capacitate de stocare de 128MB care putea fi mărită prin intermediul slotului pentru carduri microSD. Ca sistem de operare, HTC Excalibur a fost dotat cu Windows Mobile 5.0 și, ulterior, cu versiunea 6.0.
BlackBerry 5810 a fost primul device de la producătorul canadian care să încorporeze funcția de telefon. Desigur, nu este unul dintre cele mai frumoase telefoane care au apărut vreodată, dar este unul dintre acele telefoane care au ajuns să fie apreciate odată cu trecerea timpului. Marele dezavantaj al lui BlackBerry 5810 a fost dintotdeauna faptul că nu a avut un microfon sau difuzor integrat, motiv pentru care era nevoie de prezența unei căști.
Apple iPhone a fost, într-adevăr, cel care a popularizat ecranele capacitive printre telefoane, dar LG Prada a fost, totuși, primul telefon cu un ecran capacitiv. Mai mult decât atât, era un telefon cu un design foarte frumos, motiv pentru care LG a fost chiar premiată. Cu toate acestea, marele lui defect era software-ul cu mult inferior celui de pe iPhone.
Un scandal care a atras atenția asupra acestui model a fost cel iscat în urma acuzelor aduse de LG celor de la Apple. Mai exact, sud-coreenii au acuzat compania din Cupertino că ar fi copiat design-ul lui Prada KE850. Surprinzător, nu s-a ajuns la proces, fapt care i-a făcut pe mulți să se întrebe: oare Apple chiar a copiat design-ul Prada sau aceasta a fost doar o încercare a sud-coreenilor să își popularizeze telefonul?