După un secol de când Titanic s-a scufundat: Cifrele care arată că dezastrul putea fi prevăzut
Astăzi se împlinesc 103 ani de la scufundarea vaporului Titanic, cel care a ajuns unul dintre cele mai cunoscute vase ale tuturor timpurilor.
Dacă îl comparăm cu vapoarele din ziua de astăzi, Titanic nu este atât de impresionant. În condițiile în care numeroase vase folosite acum sar ușor de 350 de metri, Titanicul nu avea decât 269,1 metri în lungime. Dar în anul 1912, acesta era cel mai mare vapor construit vreodată, o minune a ingineriei navale a acelor vremuri. Considerat a fi imposibil de scufundat, Titanicul și-a găsit sfârșitul pe mare, la 600 de kilometri de țărmul canadian, în urma unei coliziuni cu un ghețar.
Vaporul Titanic a fost unul dintre cele trei pacheboturi din clasa ”Olympic” operate de către compania White Star Line în acea perioadă. Construit în șantierul naval Harland and Wolff din Belfast, vasul Titanic era cu doar 43 de metri (sau 19,8%) mai lung decât ocupantul locului doi la acest capitol. În ciuda diferenței relativ mici, Titanicul avea 45.000 de tone, fiind de aproape două ori mai greu decât acesta
Vasul a părăsit portul Southampton în data de 10 aprilie. Înaintea acestui moment însă vaporul a fost intens promovat drept unul de nescufundat. Aroganța celor care l-au clasificat astfel și graba cu care a fost construit a dus la ignorarea măsurilor esențiale de siguranță. iar în momentul în care acesta s-a lovit de ghețar, nu erau suficiente bărci de salvare la bord pentru toți pasagerii.
Vaporul Titanic a fost proiectat de către Thomas Andrews unul dintre cei mai talentați ingineri ai șantierului din Belfast. De la început, s-a dorit creare unui vas care să fie mai mare decât oricare altul, iar din această cauză au fost făcut numeroase sacrificii. Conform celor de la Vox, Andrews și echipa din spatele lui s-au bazat pe faptul că mărimea considerabilă a vaporului îl va ajuta să treacă cu bine peste orice obstacol. Ceea ce a urmat a demonstrat însă contrariul, iar construcția de proastă calitate a ieșit la iveală într-un mod tragic.
Impactul fatal a avut loc la ora 23.40, ora pe Titanic, și au trecut mai mult de două ore până când acesta s-a scufundat. La ora 2.20 dimineața, vaporul Titanic s-a rupt în două bucăți, 1.000 de oameni încă aflându-se la bord în acele momente. Au trecut 73 de ani până când exploratorii au reușit să găsească Titanicul pe fundul oceanului Atlantic, la aproximativ 21 de kilometri distanță de locul în care fusese văzut ultima oară.