28 iul. 2015 | 08:44

OnePlus 2 e oficial: cel mai dorit telefon vine la un preț excelent

ACTUALITATE
OnePlus 2 e oficial: cel mai dorit telefon vine la un preț excelent

După câteva luni de zvonuri și peste o lună de promovare intensă din partea companiei, OnePlus 2 a fost anunțat oficial. Dotările sunt la nivelul promisiunilor, iar prețul este, de fapt, mult mai mic decât ne așteptam. Acestea sunt toate informațiile esențiale despre OnePlus 2.

OnePlus 2 e un telefon despre care compania spune că a fost dezvoltat în ultimele 460 de zile. Vine pe urmele unuia dintre cele mai dorite telefoane din 2014 și promite că este mult mai bun decât modelul de anul trecut. Prin telefon OnePlus s-a vândut în 1,5 milioane de bucăți, pe când compania estima că va reuși să vândă circa 100.000 de unități, în cel mai bun caz.

OnePlus s-a remarcat prin prețul foarte bun pentru hardware, prin sistemul de invitații și prin abordarea diferită de promovare – concentrată puternic pe social media. Acum, același flagship killer revine și promite o experiență de utilizare mult mai bună, mulțumită în parte noului sistem de operare. Asta nu este însă totul, hardware-ul fiind aproape cel mai bun de pe piață, iar designul este de lăudat.

Carcasele pentru baterie disponibile pentru OnePlus 2

Ce dotări tehnice are OnePlus 2

Știam de câteva săptămâni ce procesor și câtă memorie RAM va avea OnePlus 2. Acum, sunt confirmate și celelalte specificații. Astfel, procesorul este un Qualcomm Snapdragon 810 – are opt nuclee și compania promite că nu se supraîncălzește, ecranul este full HD la o diagonală de 5,5 inci și camera foto este de 13 megapixeli cu o diafragmă f/2, ceea ce o poziționează în urma Galaxy S6 (f/1.9) și LG G4 (f/1.8). Diferența aceasta nu înseamnă din start că este mai proastă, ci doar mai „întunecată” puțin.

Camera înregistrează video la rezoluție 4K, are o interfață destul de simplă inspirată de cea de pe iPhone, iar OnePlus a dotat-o cu stabilizare optică de imagine. Focalizarea se face printr-un sistem laser ca la LG.

Revenind la celelalte dotări, telefonul are într-adevăr 4GB de memorie RAM, dar doar dacă vei cumpăra versiunea cu 64GB spațiu de stocare. OnePlus 2 cu 16GB spațiu de stocare vine doar cu 3GB de memorie RAM. Nu este o diferență considerabilă în RAM, dar este pentru spațiul de stocare. Nu există versiune de mijloc.

Sistemul de operare este Android 5.1 Lollipop peste care OnePlus a pus Oxygen OS. Promite optimizare foarte bună, promite funcționalități de Android M și partea bună e că nu modifică prea mult sistemul de operare, mergând pe aceeași rețetă ca Motorola.

Oxygen OS, interfata Android pentru OnePlus 2

Telefonul mai are și un senzor de scanare a amprentei – promis a fi mai rapid decât Touch ID de pe iPhone -, un bliț dual LED, difuzoare stereo montate la baza dispozitivului și două microfoane pentru a anula zgomotul din jur. Se anunță un dispozitiv foarte bun pentru multimedia, îmbunătățind ce au livrat chinezii prin modelul One. În final, bateria este de 3.300 mAh și cablul de date este USB Type-C, una dintre dotările importante.

Ce nu are OnePlus 2

Pe lângă toate dotările bune ale OnePlus 2, acesta duce lipsa unor funcționalități. Nu are slot pentru card microSD, deși are suport dual SIM și unii producători au integrat suportul pentru card într-unul dintre locurile pentru SIM, nu are NFC, încărcare wireless sau încărcare rapidă. OnePlus susține că oamenii nu folosesc NFC prea mult, dar încărcarea rapidă este crucială pentru o baterie de 3.300 mAh. Se poate ca printr-o actualizare software să primească fast charge, dar asta rămâne de văzut în viitor.

Încărcarea wireless încă nu este un minus major decât pentru cei care deja și-au cumpărat accesorii pentru așa ceva. Marele minus este slotul pentru card microSD când cumperi versiunea de 16GB, iar dacă în cazul Galaxy S6 Samsung a spus că scade viteza, OnePlus încă n-a spus de ce nu oferă suport pentru carduri. În final, deși se vrea un dispozitiv multimedia, nici OnePlus 2 nu are o suită de aplicații bune pentru procesare foto și video, nici proprii, nici recomandate de la alți producători.

SONY DSC

Cât costă OnePlus 2

Carl Pei, fondatorul OnePlus, a promis că telefonul va costa mai puțin de 450 de dolari. Este un lucru bun că nu costă chiar 449 de dolari, ci mai puțin. Conform The Verge, plătești 330 de dolari pentru versiunea de 16GB și 390 de dolari pentru cea de 64GB. Este, în continuare, un preț excelent pentru un flagship din 2015.

Spre comparație, Apple, Samsung și LG își vând telefoanele cu un preț, de multe ori, dublu față de OnePlus. Totuși, OnePlus susține că vrea să facă bani prin servicii, nu prin hardware, acolo unde doar Apple pare să fi găsit rețeta succesului de a vinde la preț mare un telefon cu dotări sub cele ale pieței. La fel de adevărat este însă și că fiecare iPhone beneficiază de o integrare foarte bună între hardware și software, ceva ce încearcă și OnePlus să facă, dezvoltând propriul sistem de operare.

OnePlus 2 comparat cu iPhone 6 FOTO TechnoBuffalo

OnePlus 2 va fi disponibil începând cu 11 august, în SUA și Europa.

Ca să ai acces a OnePlus 2 va trebui să fii invitat. Te poți trece pe o listă de rezervări, dar nu e garantat că primești invitație, iar la ora redactării articolului sunt deja 360.000 de oameni.

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta rama telefonului este din metal (nu doar plastic făcut să pară metal), ai mai multe opțiuni pentru capacul bateriei și, per total, cei care au avut ocazia să folosească telefonul laudă construcția și robustețea dispozitivului. De asemenea, se poate ca scannerul de amprente să fie cel mai bun de până acum dintre cele implementate pe Android – Huawei, Samsung și chiar Allview n-au primit prea multe laude pentru această dotare.

Butonul de silent de pe OnePlus 2 FOTO TechnoBuffalo

Primele impresii despre OnePlus 2

„Implementarea software făcută de OnePlus este plăcută și minimalistă, cu noutăți bine gândite, cum ar fi abilitatea de a alege între butoane capacitive sau digitale. OnePlus are, de asemenea, software propriu pentru camera foto, este rapidă și minimalistă, dar mai avem de testat până să judecăm cât de bune sunt pozele”, scrie Nathan Ingraham pentru The Verge.

Cei de la PocketNow au testat și scannerul pentru amprente. „Îl folosești la fel ca cel de pe Galaxy S6 sau iPhone 6 (n.r. – scanarea se face prin apăsare pe senzor), dar este mai rapid decât cel din urmă și scanează mai bine decât primul. L-am configurat pentru degetul mare de la mâna dreaptă și am fost impresionat de viteza cu care scanează”, scrie Myriam Joire.

Scannerul de amprenta de pe OnePlus 2 FOTO PocketNow

Poate că cea mai importantă întrebare este dacă OnePlus 2 își respectă statutul de flagship killer. „Nu, dar cu siguranță este un telefon care face concurență foarte bună celorlalte telefoane. OnePlus 2 este un telefon high-end foarte bun, la preț competitiv, și o actualizare așteptată pentru OnePlus One”, mai scrie Joire. Printre minusuri sunt ecranul QuadHD, slotul pentru card microSD și doar două opțiuni pentru spațiul de stocare.

OnePlus 2, după cum am scris și în editorialul de dinainte de lansare, va avea un succes cel puțin dublu. Anul trecut a produs mult interes OnePlus, anul acesta livrează așa cum a promis, dar la anul se va vedea adevărata evoluție. Până atunci, dacă vrei OnePlus 2, ia un loc pe lista rezervările. Dacă nu îl vrei, alte telefoane sunt deja pe piață și nu îți cer să aștepți.

Fotografiile din acest articol au fost realizate de PocketNow, The Verge și Techno Buffalo. Unele sunt dintre cele oficiale de pe site-ul OnePlus.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele