Microsoft, la vârsta a doua: 40 de ani pentru cei care au cucerit lumea
Pe 4 aprilie, în urmă cu 40 de ani, Bill Gates și Paul Allen fondau Microsoft, punând astfel bazele uneia dintre cele mai mari companii din domeniul IT.
La fel ca în multe alte situații, Microsoft a luat naștere doar după ce fondatorii s-au confruntat cu eșecuri. Prima companie pornită de Paul Allen și Bill Gates s-a numit Traf-O-Data și avea rolul de acumula informații din trafic. După o colaborare ulterioară cu MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), Allen și Gates au fondat Microsoft pe 4 aprilie, 1975.
Acum, la 40 de ani de la acel moment, Microsoft încă se mai bucură de o poziție extrem de puternică pe piață, însă anii de zile în care s-a concentrat doar pe Windows au slăbit compania. În trecut, toate acțiunile întreprinse de companie și fiecare inițiativă nouă trebuie să aibă rolul de a îmbunătăți, în orice fel posibil Windows, și de a-i întări poziția. Orice sugestie care ar fi scos în evidență probleme cu Windows nu ar fi avut aproape nicio șansă în fața lui Bill Gates. Situația aceasta a durat mulți ani de zile, perioadă în care se presupune că numeroase inovații nu au apucat să treacă de stadiul e prototip din cauza ei.
Regulile s-au schimbat
În tot acest timp, lucrurile s-au schimbat în domeniul tehnologiei. Apple și Google au devenit rivali de temut pentru compania din Redmond, lansând numeroase produse considerate de majoritatea utilizatorilor superioare celor de la Microsoft. Aceasta nu mai face regulile singură în zilele de astăzi, iar o nouă abordare era necesară din orice punct de vedere. Astfel, în 2014 a fost numit CEO al companiei Satya Nadella, omul care a schimbat ”vechile obiceiuri” din cadrul companiei.
După cum a declarat chiar el, Nadella le-a comunicat angajaților ”să construiască lucruri pe care oamenii să le aprecieze”. Iar în acea situație, imensa capacitate de inovație pe care Microsoft o avea a putut ieși la suprafață. Niciodată în ultimii ani aceasta nu a fost mai vizibilă decât în cadrul evenimentului din ianuarie 2015, atunci când am putut afla mai multe detalii în legătură cu Windows 10.
Microsoft încă mai poate inova
Acolo am putut asista, printre altele, la prezentarea noului browser Spartan care ar trebui să înlocuiască pe termen lung învechitul Internet Explorer, dar și la prezentarea Microsoft Surface Hub, un AIO cu ecran de 84 inch și rezoluție 4K și Windows Holographic, o nouă tehnologie de la Microsoft care îmbină tehnologia de realitate virtuală cu cea de realitate augmentată.
Ochelarii HoloLens proiectează holograme deasupra obiectelor cu care interacționăm în fiecare zi. Ochelarii rulează Windows 10 și pot rula orice aplicație pentru Windows. Lentilele HD sunt transparente și proiectează imaginile în fața ochilor noștri. Au un procesor, o placă grafică, dar și un procesor holografic, capabil să cartografieze spațiul și obiectele la care se uită utilizatorul. Funcționează fără PC și te lasă să interacționezi cu orice, de la jocuri, până la modele 3D.
De asemenea, este bine de știut că gigantul din Redmond investește din ce în ce mai mulți bani și timp în aplicații pentru Android și iOS. Din câte se pare, nu mai puțin de 11 producători de gadgeturi cu Android răspândiți pe tot globul au fost de acord să ofere aplicații Microsoft pe aparatele lor. Mai mult decât atât, Microsoft lucrează cu chinezii de la Xiaomi pentru a oferi Windows 10 în variantă completă pe dispozitivele cu Android, înlocuind complet sistemul de operare al celor de la Google.
Este probabil corect să indicăm că mare parte din aceste realizări nu ar fi fost posibile fără Satya Nadella și oamenii extrem de talentați din spatele lui. Schimbările aduse de ei ar putea însemna un viitor strălucit pentru Microsoft, motiv pentru care Bill Gates le-a trimis acestora o scrisoare în care-i felicită și își exprimă optimismul.
”Sub conducerea lui Satya, Microsoft poate dicta viteza cu care tehnologia evoluează. Avem resursele pentru a rezolva probleme importante[…] În anii următori, Microsoft are posibilitatea de a intra în contact cu mai mulți oameni și companii de pe tot globul. Tehnologia încă este inaccesibilă unui grup mare de oameni, fie din cauza complexității sau a costurilor, fie din cauza faptului că este greu de obținut[…] Am realizat foarte multe în primii noștri 40 de ani și am ajutat oameni și nenumărate companii și persoane să-și atingă adevăratul potențial. Dar ce contează acum este ce facem în continuare. Vă mulțumesc pentru că ați ajutat la creare unui Microsoft fantastic acum și pentru zeci de ani de-acum încolo.”
Cuvintele lui Bill Gates exprimă încrederea pe care acesta o are în viitorul companiei pe care a fondat-o alături de Paul Allen. Microsoft ar putea să existe pentru încă 40 de ani. Dar oare va reuși să revină la gloria din trecut sau se îndreaptă către un declin încet, dar sigur?