Lumea ciudată a biohackerilor: oamenii care își implantează căști permanente și magneți în degete
Știm deja cine sunt hackerii: băieții răi care sparg sistemele computerelor cu intenții obscure. Se pare că a apărut însă, o subspecie și mai bizară, care însă nu se limitează la tehnologie.
Într-un articol publicat în Telegraph, Jamie Barlett detaliază o vizită bizară la o convenție de biohackeri. În funcție de viziunea fiecăruia, este fie o incursiune plină de adrenalină în viitor, fie premisa unui film de groază prea ciudat pentru a fi descris în cuvinte.
Biohackingul, pentru cei neinițiați, se referă la intersecția eticii hackerilor cu medicina, biologia și biotehnologia. Există o comunitate formată din oameni care nu au răbdare pentru reglementări guvernamentale și demersuri medicale, așa că își hackuiesc propriile corpuri.
Unul dintre cele mai infame incidente de acest tip a avut loc acum câteva luni, când un cercetător independent și-a injectat globurile oculare cu un ser care garanta vedere de noapte temporară. L-a făcut și să arate ca un răufăcător dintr-un film din anii ’80, dar acesta a fost doar un bonus.
Cercetătorul, pe nume Gabriel Licina, e biochimist și face parte dintr-un grup de oameni cu aceeași preocupare inedită, numit Science for the Masses. Scopul declarat al acestora e să facă în așa fel încât resursele științifice să fie mai accesibile omului de rând.
Există oameni care și-au implantat magneți în degete, tocmai pentru a simți câmpurile electromagnetice. Oricât de ciudat ar suna, se pare că lumea se simte altfel atunci când poți interacționa cu partea sa invizibilă.
Alții au demonstrat cum își pot debloca telefonul sau porni mașina cu ajutorul unor cipuri implantate în mână. Oricum, unul dintre cele mai ciudate astfel de actualizări ale corpului omenesc obișnuit implică montarea de căști permanente, care pot fi conectate la telefon sau media player.
Astfel de modificări sunt benefice și extrem de înfricoșătoare în același timp. Riscurile sunt imense, iar etica procedurilor e, de asemenea, de discutat. Totuși, poate că nu am evolua într-un ritm atât de rapid dacă nu ar exista și oameni într-atât de curajoși încât să își folosească trupurile pe post de cobai.