Cele mai mari noutăți ale Google, de la YouTube și Maps offline la realitate virtuală
La Google I/O 2015, compania americană a anunțat că YouTube va veni, în sfârșit, în versiune offline. Totodată, nu e singura aplicație care va beneficia de acest tratament, ci pe listă mai sunt Google Maps și Chrome. Iată ce alte noutăți au mai anunțat cei de la Google, pe lângă Android M.
După cel mai mare eveniment de la mijlocul anului, Google a anunțat că YouTube și Maps vor fi disponibile offline, iar Android M este noua versiune a celui mai popular sistem de operare mobil. Migrarea Google Maps spre offline este un pas cât se poate de firesc, dat fiind că Here Maps de la Nokia deja oferă o așa funcționalitate și americanii riscau să piardă utilizatori.
Despre Android M am discutat în articolul dedicat acestuia, dar ar trebui să știi că primește suport pentru USB-C, care face telefoanele să se încarce mai repede, există suport pentru scanare de amprente și ai mai mult control asupra a ceea ce face o aplicație în telefonul tău prin permisiunile pe care i le dai. Alte noutăți țin mai mult de finisare decât de o schimbare radicală, dar poți afla aici mai multe.
Cum reinventează Google căutarea online
Cel mai probabil ai auzit de Google prin cea mai importantă afacere a sa: căutarea online. Totuși, odată cu aplicațiile pe smartphone a scăzut interesul și gradul de folosire a căutării online, oamenii preferând să găsească ce au nevoie printr-o aplicație. A devenit astfel celebră sloganul Apple: There’s an app for that (trad.: Există o aplicație pentru asta).
Google Now on Tap este noul tip de căutare online. Nu mai trebuie să ceri tu precis ce vrei, nu mai ai de a face cu motorul de căutare, ci te folosești de Google Now. Această aplicație scanează ecranul dispozitivului și contextualizează tot ce găsește. Spre exemplu, dacă cineva te invită la un film și îl numește în mail, Now on Tap „citește” rapid informațiile și îți afișează ce ai nevoie, de la trailere la cinematografe.
Odată cu această funcționalitate, Google redevine un pilon pentru Internet. Nu mai este doar o companie care furnizează sistemul de operare și un pachet de aplicații, ci infrastructura între tine și aceste aplicații. Vei avea nevoie de Now on Tap, când se va dezvolta suficient de bine, pentru că îți va economisi timp așa cum economisești timp căutând online decât la bibliotecă.
[related]
Mai mult, după cum scrie și Bloomberg, Google Now on Tap va ajunge la un nivel atât de dezvoltat, încât va înțelege ce face o aplicație fără ajutor de la dezvoltator. Va cunoaște, deci, și ceea ce vrei tu de la aplicație, fără să ceri precis. Este, astfel, aplicația care schimbă regulile jocului din nou în favoarea Google, iar Android este cea mai mare platformă cu peste un miliard de dispozitive.
YouTube, Google Maps și Chrome trec în offline
Ca să ai acces la un videoclip de pe YouTube, ai nevoie de Internet. Ca să n-ai nevoie de Internet, ai nevoie de conținut offline și cam asta face noua funcționalitate care îți permite să folosești aplicația și când ești departe de o conexiune. Din aplicația de YouTube poți salva într-o arhivă locală un videoclip pentru vizionare offline pentru maximum două zile. Aceasta este noua strategie offline a Google.
Odată ce ai căutat locul în care vrei să ajungi și Google Maps și-a colectat datele, nu mai are nevoie de Internet. Vei avea acces la, spre exemplu, ora de închidere a unui magazin, număr de telefon și localizarea, dar vor fi aduse informațiile dintr-un cache care n-are nevoie de Internet.
Toată această mutare spre offline se aplică și pentru Chrome, în care poți salva file pentru vizionare când n-ai Internet. Există și o funcție numită Network Quality Estimator, care analizează conexiunea la Internet și optimizează rezultatele căutărilor și paginile web pe care le deschizi pentru a grăbi navigarea.
Realitatea virtuală de la Google ajunge pe iPhone
Anul trecut, la Google I/O, compania a anunțat că le oferă celor prezenți Cardboard. Era o cască din carton în care îți băgai telefonul, luai din Play Store câteva aplicații și experimentai realitatea virtuală. Google Cardboard devine mai bună anul acesta, suportă dispozitive până la 6 inci și suportă chiar și iPhone, Google publicând un SDK (n.r.: software development kit) pentru iOS.
Odată cu anunțul acesta, Google a spus că lansează Expeditions, o unealtă dedicată educației care se folosește de realitatea virtuală. Profesorii și studentii experimentează astfel o altă realitate, folosind o tabletă.
Google a anunțat și Jump, un ansamblu de 16 camere GoPro așezate într-un cerc care îți permite să creezi videoclipuri la 360 de grade care vor fi utilizate și utilizabile în aplicații de realitate virtuală. Detaliile despre Jump vor fi disponibile în vară, astfel că îți poți face așa ceva acasă. Desigur, camerele GoPro te vor costa ceva, dar măcar te vei putea da mare pe YouTube apoi.
Aplicația Photos îți dă spațiu nelimitat, dar nu oricum
Chiar dacă Google+ n-are succesul scontat, aplicația Photos merge mai departe și învață trucuri noi. Google a anunțat o aplicație nouă și îți oferă spațiu nelimitat în Google Drive pentru videoclipuri și fotografii. Există însă câteva limitări: pozele nu pot fi mai mari de 16 megapixeli și videoclipuri mai mari de rezoluție full HD. Totuși, fotografiile din majoritatea telefoanelor nu vor avea probleme să se „conformeze”.
Și stocarea nu este totul la Google Photos. Compania se laudă și cu un algoritm foarte bun de sortare, analizând imaginile tale pentru a descoperi locuri, chipuri, elemente comune. Nu este o noutate pentru mediul digital, dar este o opțiune utilă pentru oricine voia să găsească un loc online unde să salveze pozele și să fie și eficient.