Google I/O 2015 – Android M și cele mai importante anunțuri ale gigantului online
Google I/O 2015 va debuta oficial peste câteva ore, iar în acest articol ne vom uita peste câteva dintre cele mai importante subiecte care vor fi discutate.
Pentru o companie care se ocupă de aproape orice lucru important în ziua de astăzi, două zile nu sunt nici pe departe o perioadă de timp suficient de mare pentru a-și prezenta în întregime cele mai noi proiecte și planurile pentru viitor. Din această cauză, cei de la Google încearcă să beneficieze la maxim de perioada limitată în care dezvoltatori din toată lumea se vor reuni la Moscone Center în San Francisco.
Ca de fiecare dată, compania cu sediul în Mountain View va organiza o prezentare foarte lungă, de două ore și jumătate, în care Android va ocupa un loc de cinste. Sistemul de operare de la Google este cel mai popular de pe planetă, iar lumea așteaptă cu interes să vadă ce va aduce Android M.
Android mai presus decât toate
După cum scriu și cei de la Verge, este aproape sigur faptul că Google va introduce Android M în cadrul conferinței. Pe site-ul oficial al Google I/O era menționată o sesiune denumită ”Android M”, care între timp a fost îndepărtată. Din punct de vedere al interfeței, nu ar trebuie să ne așteptăm decât la mici modificări și îmbunătățiri efectuate. Cel mai probabil, Google va folosi același Material Design găsit și pe Android Lollipop, eliminând unele bug-uri și îmbunătățind performanțele generale.
Autonomia bateriei este un aspect asupra căruia Google s-a concentrat întotdeauna, iar anul acesta ne putem aștepta la același lucru. Cât despre numele noii versiuni, nu ne facem mari speranțe, având în vedere că anul trecut a trebuit să așteptăm până în octombrie pentru a afla de ”Lollipop”. Tot ce știm până în acest moment este numele de cod din interiorul companiei: Macadamia Nut Cookie. Nu ar fi prima oară când Google folosește nume de cod alcătuite din trei cuvinte pentru sistemul său de operare. În trecut, KitKat era cunoscut drept Key Lime Pie, în timp ce Lollipop fusese denumit inițial Lemon Meringue Pie.
Una dintre cele mai interesante vești a fost cea conform căreia Google ar putea să le dea utilizatorilor posibilitatea de a selecta permisiunile pe care le au diversele aplicații. La instalarea fiecărei aplicații puteți vedea ce permisiuni i se conferă acesteia. Dacă nu sunteți de acord cu acestea, aplicația nu se instalează, așa se întâmplă în prezent, dar s-ar putea ca utilizatorii să aibă mai multă libertate de mișcare și să aleagă ce permisiuni acceptă și ce nu. Spre exemplu, aplicația de lanternă n-are nevoie de acces la contacte.
Dar suportul pentru senzori de recunoaștere al amprentelor este probabil adiția pe care toți o așteptau cel mai mult. Android M ar putea fi prima versiune care le va permite utilizatorilor să se autentifice în aplicații precum Drive sau Gmail folosind exclusiv amprentele. De asemenea, Google ar putea îmbunătăți sistemul de comenzi vocale . Mai mult decât versiunile precedente, Android M pare a fi concentrat pe locul de muncă.
Internetul tuturor lucrurilor de la Google
Din câte se pare, Internetul tuturor lucrurilor este următoare țintă importantă pentru cei de la Google. Există zvonuri conform cărora aceasta a dezvoltat deja un sistem de operare care poate rula pe dispozitivele cu un consum redus de energie și care le dă acestora posibilitatea de comunica între ele. The Information notează că în interiorul Google acesta este cunoscut drept Brillo, dar ar putea debuta la I/O 2015 cu un nume ”Android”.
Departe de a fi un sistem de operare în adevăratul sens al cuvântului, Brillo va fi construit pentru dispozitive cu 32MB sau 64MB RAM și nu va beneficia de un ecosistem bogat de aplicații și servicii.
Realitatea virtuală la Google I/O
În urmă cu aproximativ o lună, gigantul a anunțat introducerea unui program denumit ”Works with Google Cardboard”, cu rolul de a asigura compatibilitatea dintre numărul din ce în ce mai mare de ochelari pentru realitatea virtuală și diversele aplicații disponibile deja pe Google Play Store. Astfel, compania din Mountain View va oferi o unealtă care le va permite utilizatorilor să ajusteze ochelarii și aplicațiile pentru a se bucura de cea mai bună experiență.
Un cod QR se va regăsi pe fiecare dispozitiv cu marca ”Works with Google Cardboard”, iar odată scanat, aplicațiile vor putea fi calibrate pentru a se potrivi cu preferințele fiecăruia. Poate la Google I/o 2015 vom afla, în sfârșit, dacă americanii au de gând să investească mai mult în realitatea virtuală.
Project Fi și Google Photos
Google nu prea mai are multă răbdare când vine vorba de segmentele companiei care nu sunt foarte profitabile și a decis să împartă în mai multe bucăți propria rețea socială. Mai mult decât atât, au numit şi un nou director al diviziilor rezultate din această împărțeală.
,,Voiam doar să confirm că zvonurile sunt adevărate. Sunt entuziasmat să conduc produsele Google Photos şi Streams„, acestea au fost cuvintele lui Bradley Horowitz pe Google+ în momentul în care a confirmat zvonurile începute în urmă cu câteva săptămâni. ,,Este important pentru mine ca aceste schimbări să fie înţelese şi percepute ca nişte schimbări pozitive aduse ambelor produse şi modului în care acestea ajung la utilizatori.” Mai multe informații în legătură cu Google Photos cu siguranță vor ieși la suprafață în cadrul evenimentului de mâine.
De cealaltă parte, Project Fi este disponibil doar în Statele Unite și doar celor care dețin un Nexus 6 și o cartelă specială Fi. La fel ca și în cazul altor proiecte prezentate în trecut, gigantul din Mountain View va colabora cu alte companii din domeniu pentru a-și atinge obiectivele. În cazul de față, este vorba despre Sprint și T-Mobile, ceea ce ar însemna că Google va deveni un rival pentru AT&T și Verizon. Conform declarațiilor oficiale, clienții ar urma să beneficieze de cel mai bun semnal, fie că este vorba de Sprint, T-Mobile, sau unul dintre cele peste un milion de hotspot-uri publice acceptate de Google în cadrul programului.
Acestea au fost câteva dintre cele mai importante lucruri la care ne putem aștepta de la Google I/O. Evenimentul va debuta mâine seară, 28 mai, la ora 19:30 în San Francisco, California, la Moscone Center West.