02 mai 2015 | 18:16

Eliminarea celui mai căutat terorist: Momentul când rețelele sociale au contat

Eliminarea celui mai căutat terorist: Momentul când rețelele sociale au contat

Pe 2 mai 2011, omul pe care agențiile guvernamentale americane îl vânaseră de peste 10 ani, a fost ucis în urma unui raid efectuat în Pakistan.

”Un elicopter zburând deasupra Abbottabadului la ora 1 dimineața este un eveniment rar” scria în tweet-ul pe care utilizatorul de Twitter @ReallyVirtual îl trimitea în dimineața zilei de 2 mai. Sohaib Athar, cel care deține contul, deși nu știa la acel moment, făcea primul live tweet de la scena raidului asupra clădirii în care se ascundea nimeni altul decât Osama bin Laden. Acesta din urmă fusese căutat de către agențiile americane pentru mai mult de 10 ani de zile, fiind considerat responsabil pentru orchestrarea atacurilor teroriste de la 11 septembrie asupra turnurilor gemene din New York City.

Ora în Statele Unite era 22:25, ziua era 1 mai. Keith Urbahn, personaj cunoscut pe plan politic din perioada în care Donald Rumsfeld era Secretar al Apărării, a trimis un Tweet care a reușit să stârnească interesul tuturor. ”O persoană de încredere mi-a spus că l-au eliminat pe Osama bin laden” a scris acesta. În ziua următoare, orice urmă de îndoială a fost înlăturată după ce președintele Obama a făcut marele anunț în direct. Pregătirile pentru această misiune de 40 de minute, însă, au durat aproximativ 10 luni.

Telefonul de la care a pornit totul

Americanii erau pe urmele lui bin Laden de mai bine de 10 ani de zile. Niciodată însă nu reușiseră să strângă suficient de multe informații pentru a organiza o operațiune de capturare a acestuia cu succes. Totul s-a schimbat atunci când a fost interceptat un telefon către un anume Abu Ahmed al-Kuwaiti. Informații în legătură cu al-Kuwaiti începuseră să fie acumulate încă din anul 2004, numele lui fiind, într-un final, descoperit în 2009.

Mare parte din informații au fost obținute în urma unor interogații efectuate la închisoarea Guantanamo, acolo unde suspecții de terorism era închiși. Ajungând la concluzia că al-Kuwaiti ar călători cu Osama bin Laden, americanii au supravegheat toate convorbirile dintre rudele lui al-Kuwaiti din vecinătatea Golfului Persic și persoane din Pakistan.

Ulterior, acesta a fost descoperit în Peshawar și adus în atenția agenților CIA din zonă, care l-au văzut călătorind către Abbottabad, unde a intrat într-un complex extrem de bine păzit. Având în vedere dimensiunea acestuia și nivelul de securitate, era evident că înăuntru sunt adăpostite persoane importante din Al- Quaida.

Ascunzatoare lui Osama bin Laden 1

Antrenorul

Asemănător unui fort de dimensiuni mici, uriașul complex era protejat de ziduri cu sârmă ghimpată deasupra, iar toate ferestrele erau închise la culoare, fiind astfel imposibil de observat ce se petrece în interiorul clădirilor. Pentru a se aduna cât mai mult informații, CIA a început un program amplu de investigare, care s-a dovedit atât de costisitor, încât agenția s-a văzut nevoită să apeleze la Congres pentru a primi acces la fonduri suplimentare.

Pe lângă sateliții folosiți constant, americanii au închiriat și câteva locații în jurul fortului. Astfel, agenții puteau observa programul celor are locuiesc înauntru, în ce zile pleacă de acolo, unde pleacă și orice altă informație necesară planificării unui raid. Mai mult decât atât, deasupra se aflau aproape în mod constant drone.

drona sentinel pentru supravegherea lui bin laden

Modelele folosite la acel moment se numeau RQ170 Sentinel. Acestea erau capabile de zbura fără a fi detectate de către autoritățile pakistaneze la altitudini foarte mari, trimițând în același timp imagini și înregistrări video cu ceea ce se petrecea la sol. Pentru a nu fi nevoite zboare deasupra țintei, acestea puteau obține și imagini dintr-un anume unghi.

În interior, o persoană ieșea zilnic prin curtea interioară pentru a se relaxa, existând suspiciunea că aceasta era chiar bin Laden. Chiar și așa, americanii nu erau siguri de acest lucru. Aceasta a fost poreclită ”antrenorul”. Pe parcurs, a fost inițiat chiar și un program fals de vaccinare în acea zonă, criticat ulterior după ce presă a publicat mai multe informații. Măsurile luate de al-Kuwaiti și de ”antrenor” erau excepționale. Telefoanele aveau bateriile scoase în complexul respectiv, acestea fiind introduse la zeci de kilometri distanță. Abia atunci puteau fi efectuate apeluri.

Ascunzatoare lui Osama bin Laden

Șanse mari ca bin Laden să nu fie înăuntru

La momentul la care au început pregătirile pentru operațiunea respectivă, americanii nu știau sigur dacă Osama bin Laden se află în interior. ”Aceasta erau o situație cu șanse de 55/45” a declarat Obama, făcând referire la faptul că erau 55% șanse de a-l găsi pe liderul grupării Al-Quaida.

Deși președintele și-a dat acordul în data de 29 aprilie, pregătiri începuseră să fie făcute de luni de zile, folosindu-se în principal o construcție similară celei din Abbottabad. Trupele speciale americane exersau acolo diverse metode pentru a pătrunde în interior și a neutraliza opoziția.

Oprațiunea a primit numele de cod ”Neptune Spear” (Tridentul lui Neptun), emblemă folosită și de marina americană. Cinci elicoptere au fost folosite de către americani în cadrul acestei operațiuni. Trei elicoptere erau de tip Chinook, aveau dimensiuni foarte mari și erau folosite pentru transport. Celelalte două erau de tip Black Hawk, dar cu modificări considerabile pentru a nu fi detectate de către radar.

chinook pentru captirarea lui bin laden

Tehnologie nemaiîntâlnită în luptă

Cele două elicoptere de tip Black hawk folosite de către americani nu au fost la fel precum cele pe care le puteți vedea în mod normal. Conform raportului întocmit după operațiune, unul dintre elicoptere a făcut o aterizare forțată chiar în interiorul complexului.

Acesta a fost distrus de către trupele speciale atunci când au plecat, însă coada și rotorul anticuplu au rămas aproape intacte. Prezentând caracteristicile unor elicoptere construite pentru a fi nedetectabile de către radar, unii bănuiesc că Neptune Spear ar fi fost prima ocazie când acestea au fost folosite în luptă.

Cutia de viteze a rotorului anticuplu, cel de pe spate, fusese acoperită, iar stabilizatorul vertical fusese netezit și acoperit, la fel ca și niturile, cu un material care pare a fi negru din anumite unghiuri și alb din altele. De asemenea, așa cum scria și BBC, trenul de aterizare era retractabil, o altă adaptare tipică aeronavelor menite să nu poate fi detectate de către radar, iar elicea de pe spate avea 6 pale pentru a produce mai puțin zgomot.

rotor elicopter bin laden

Autoritățile locale nu știau nimic

Din diverse motive, americanii au ales să nu apeleze la autoritățile pakistaneze, considerând că secretul nu ar fi fost bine păstrat. După ce au părăsit baza americană din Jalalabad, Afganistan, elicopterele au pătruns pe teritoriul pakistanez și s-au îndreptat spre Abbottabad. După cum am spus mai devreme, unul a fost nevoit să aterizeze de urgență chiar în interiorul complexului. Imediat celălalt a aterizat în afară, iar întreaga echipă de 23 de oameni membri ai SEAL se află la pământ.

În urma luptei care s-a dus în interior, cinci persoane au fost omorâte: trei femei, unul dintre fiii lui bin Laden și Osama bin Laden în persoană. Subiectul morții acestuia este unul extrem de complex, unii susținând că a opus rezistență, iar alții susținând că a fost executat precum un prizonier neînarmat.

osama bin laden pakistan

După ce au plecat, trupul lui bin Laden a fost dus la baza Bagram din Afganistan și apoi transferat pe nava USS Carl Vinson. Acolo, din câte se pare, a fost pregătit pentru o înmormântare în stilul islamic și aruncat în apă pentru ca ”mormântul lui să nu devină un loc vizitat de extremiști.

Faptul că operațiunea a avut loc în acest fel, fără implicare autorităților pakistaneze a fost considerat umilitor. Și mai umilitor, probabil, ar fi faptul că bin Laden locuia într-un oraș de 100.000 de locuitori, într-un fort care ar trage atenția oricui, la câțiva zeci de kilometri distanță de Islamabad unde era staționată o brigadă a Diviziei a II-a din armata pakistaneză.