Distrugerea plantelor ar putea fi cauza sfârșitului omenirii
Un lucru e clar: dacă nu încetăm să ucidem plantele, nu ne așteaptă un viitor prea optimist. Lucrurile ar putea fi chiar mai grave decât am crede, în primă instanță.
Un nou studiu, efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Georgia, nu face decât să confirme aceste temeri. „Să ne gândim la Terra ca la o baterie care a fost încărcată foarte încet timp de miliarde de ani. Energia solară este conservată în plante, dar oamenii o consumă într-un ritm care nu îi permite să se înnoiască în timp util”, a explicat John Schramski, principalul autor al lucrării.
Calculele se bazează pe principiile fundamentale ale termodinamicii, o latură a fizicii care studiază relația dintre căldură și energie mecanică. Oamenii de știință estimează că biomasa Pământului conținea aproximativ 1.000 de miliarde de tone de carbon acum 2.000 de ani. De atunci, oamenii au redus cantitatea la aproape jumătate. Se estimează că mai mult de 10% din biomasă a fost distrusă secolul trecut.
[related]
„Dacă nu inversăm procesul, vom ajunge într-un punct în care bateria biomasei se va descărca, iar Pământul nu ne va mai putea susține”, a spus Schramski. În colaborare cu alți cercetători în domeniu, acesta a arătat că pierderile suferite din cauza despăduririi, împreună cu creșterea accelerată a populației și extinderea zonelor urbane au generat efecte devastatoare și dezechilibre imense.
Ținând cont de felul în care lucrurile involuează, sunt șanse mari ca populația să scadă drastic, simultan cu biomasa, iar oamenii să revină la ocupații precum vânătoarea și horticultura, pentru supraviețuire. De asemenea, nu ar trebui să ne surprindă epidemiile, secetele și dezastrele naturale. „Sunt specialist în termodinamică. Legile ei sunt absolute și neconvertibile. Avem o biomasă limitată pe planetă, și odată ce o epuizăm, nu avem cu ce să o înlocuim”, a mai spus Schramski.