03 oct. 2012 | 10:30

NASA iti arata cum se aude Terra din spatiu

ACTUALITATE
NASA iti arata cum se aude Terra din spatiu

V-ati plictisit sa ascultati ultimele hituri de la radio? NASA a decis sa faca publica o inregistrare audio mai putin obisnuita. Este vorba despre sunetul emis de planeta noastra.

NASA iti arata cum se aude Terra din spatiu

Daca imaginile din satelit au reusit sa ne ofere deja o panorama a Terrei din aproape orice unghi, in ceea ce priveste continutul audio, nu am avut ocazia pana acum sa experimentam cum se aude din spatiu planeta noastra. NASA tocmai a dat publicitatii o inregistrare audio a unui fenomen intitulat cor. Acesta este compus din semnale radio cauzate de valurile de plasma gasite in centurile de radiatii ale planetei noastre. Sunetele au fost capturate de o serie de sonde spatiale care desfasoara in aceasta perioada o misiune pe o perioada de 2 ani printre centurile pamantului.

,,Astfel s-ar auzi centurile de radiatii de catre urechea umana daca am avea antene radio in loc de urechi” a spus Craig Kletzing de la Universitatea din Iowa, incercand sa explice fenomenul. Echipa de cercetatori din spatele acestor misiuni este in special mandra de calitatea deosebita a inregistrarii. Spre deosebire de alte tentative din trecut, acum este apropiata de calitatea unui CD Audio.

In urmatoarea etapa a acestui proiect, efortul este de a genera o inregistrare audio la calitate stereo. Respectivul continut ar trebui sa sune mai bine, si va avea o valoare stiintifica deosebita.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele