De ce se încarcă paginile web din ce în ce mai greu
Dacă ai impresia că durează prea mult să ți se încarce o pagină, probabil nu este vina computerului sau telefonului tău.
Un site obișnuit are 2.1 MB mărime, ceea ce înseamnă dublu față de site-urile de acum trei ani, potrivit datelor colectate de HTTP Archive. Acest lucru e firesc, ținând cont de videourile menite să atragă atenția, imaginile și plug-inurile interactive, precum și de alte coduri și funcționalități care consumă multe date.
De asemenea, site-urile au noi funcții de criptare pentru securitate, precum și de urmărire și analiză, pentru a reține mai multe informații despre vizitatori. Acestea nu numai că măresc greutatea site-urilor, dar le și determină să se încarce mult mai lent. Totuși, ținând cont de faptul că telefoanele, tabletele, ceasurile inteligente și gadgeturile moderne sunt făcute pentru a naviga pe Internet, dezvoltatorii trebuie să creeze și mai multe versiuni de pagini web, pentru cât mai multe formate.
„Trecerea de la desktop la mobil a avut cel mai mare impact asupra performanțelor web”, a spus Craig Adams, vicepreședinte al Akamai, o rețea livratoare de conținut care asigură între 15 și 30% din traficul zilnic pentru CNN.
Componenta care a crescut cel mai mult, în mod surprinzător, este fontul. Dezvoltatorii creează fonturi unice, pentru a-și diferenția produsul de altele similare. Acum trei ani, dimensiunile fontului nu reprezenta mai mult de 1% din greutatea paginii web, iar acum, proporția se ridică undeva la 5%.
Există o serie de factori care generează o experiență web lentă, dar acest lucru este vital pentru utilizatori. Cu cât se încarcă mai greu o pagină web, cu atât sunt mai mari șansele ca utilizatorii să o părăsească pentru una concurentă.