Dacă ești milionar în devenire, îți permiți toată Wikipedia în print
Wikipedia, pe lângă faptul că ne-a asigurat supraviețuirea în școală, a contribuit la uciderea lentă, dar sigură, a enciclopediei clasice.
Wikipedia este o enciclopedie pe Internet, editată în colaborare, multilingvă, cu acces gratuit și cu un conținut gratuit, administrată și găzduită de organizația non-profit ”Wikimedia Foundation”. Voluntari din lumea întreagă colaborează și scriu în peste 30 de milioane de articole, în 287 de limbi.
În zilele noastre, Wikipedia este între primele cinci cele mai populare website-uri din lume, după Yahoo, Facebook, Microsoft și Google și este cea mai mare enciclopedie realizată vreodată, oferind oamenilor posibilitatea de a scrie articole sau de a se documenta pe diverse teme. Așadar, părțile ei bune sunt evidente, dincolo de suferința pe care i-a provocat-o bătrânei enciclopedii.
Michael Mandiberg, artist și programator, a creat un software capabil să stocheze toate datele de pe Wikipedia, creând mii de volume, care sunt ulterior printate. Proiectul a fost creat cu ajutorul Wikimedia Foundation și va putea fi văzut între 18 iunie și 2 iulie la Denny Gallery, în New York, potrivit Venture Beat.
Mai mult decât atât, oamenii vor putea comanda copii fizice ale Wikipedia, având la dispoziție 7,471 de volume, fiecare a câte 700 de pagini. Prețul colecției s-ar ridica la 500.000 de dolari, dar un volum individual ar costa doar 80. „Nu ne așteptăm ca cineva să cumpere întreaga colecție, dar e important să știe că ar putea face asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Wikimedia.
Conceptul printării Wikipedia nu este nou. În 2008, Wikimedia Foundation a oferit un serviciu de printare la comandă, permițându-le doritorilor să creeze cărți alcătuite din articole Wikipedia, dar la o scară mai mică. Proiectul nu a avut un succes răsunător, întrucât prin intermediul său au fost create doar 15.000 de astfel de cărți.