Cum adaugi sau elimini un program din startup pe Windows şi Mac OS X?
Multe dintre aplicaţiile importante pe care le instalaţi se încarcă odată cu sistemul de operare, dar vă puteţi adăuga şi propriile programe în startup.
De-a lungul anilor, indiferent de cât timp folosiţi un PC sau Mac, aţi observat că există unele programe care au un statut special. Acestea se încarcă imediat după ce v-aţi autentificat pe sistem şi fie rămân în taskbar, fie sunt afişate pe ecran. În principiu, aţi fi tentaţi să credeţi că nu puteţi influenţa respectiva listă de programe din startup, dar v-aţi înşela. Este foarte uşor să vă adăugaţi propriile utilitare sau aplicaţii preferate în aceeaşi categorie. Dacă stilul vostru de viaţă implică în cea mai mare parte a timpului folosirea unui browser, puteţi opta pentru Google Chrome sau Mozilla Firefox, iar dacă sunteţi dependenţi de un file manager cu funcţii clasice, Total Commander este întotdeauna o încântare.
Cum adaugi un program în startup pe Windows?
Până la Windows 7 inclusiv, în momentul în care făceaţi click pe butonul de start, secţiunea All Programs, găseaţi un meniu intitulat Startup. Toate scurtăturile către diverse aplicaţii prezente aici sunt rulate în mod automat. Pentru a vă adăuga propriile programe, este suficient să creaţi o scurtătură către ele printr-un click dreapta – create shortcut, dacă nu cumva exista deja în bara de start. Următorul pas implică să faceţi click dreapta pe acea scurtătură, click pe copy, accesaţi din nou respectiva secţiune Startup din meniul de Start, faceţi click dreapta pe ea şi alegeţi Paste. Imediat vă va fi ataşată o scurtătură către respectiva aplicaţie.
În Windows 8, Windows 8.1 şi Windows 10, situaţia se complică un pic, dar nu foarte mult. Este suficient să apăsaţi combinaţia de taste Windows + R pentru a pentru a deschide fereastra Run. Introduceţi în dreptul cuvântului open comanda ,,Shell:startup” fără ghilimele confirmată prin apăsarea tastei enter. Imediat pe ecran vă va fi afişat un director similar cu cel de mai jos în care puteţi adăuga cu uşurinţă scurtături către programele pe care vi le doriţi.
Ca o notă de subsol merită să ştiţi că ,,shell:startup” vă permite să modificaţi doar lista aplicaţiilor ce vor rula automat când vă veţi autentifica cu numele vostru de utilizator. Dacă pe un sistem au fost creaţi mai mulţi utilizatori diferiţi, pentru ca un program să fie prezent în startup pentru fiecare dintre ei, comanda pe care veţi fi nevoiţi să o introduceţi în startup este ,,shell:common startup” fără ghilimele. Din acest punct, totul se rezumă la aceeaşi procedură de copy-paste. În Windows 10, cei de la Microsoft v-au făcut viaţa un pic mai uşoară, deoarece puteţi face drag and drop din meniul de Start la scurtăturile de interes direct în folderul Startup, dacă aţi avut grijă să-l deschideţi anterior.
Dacă vă întrebaţi cum ştergeţi programe din Startup pe care nu le-aţi adăugat voi, există două soluţii. Până la Windows 7 inclusiv, apăsaţi pe Windows + R, tastaţi msconfig şi confirmaţi cu Enter. Accesaţi secţiunea Startup şi debifaţi elementele inutile. În cazul Windows 8, 8.1 şi 10, secţiunea startup s-a mutat în Task Manager sau Managerul de activităţi. Pentru a-l apela pe acesta din urmă trebuie să apăsaţi simultan pe CTRL + SHIFT + ESC.
Cum adăugăm aplicaţii în startup pe Mac OS X?
Cum era de aşteptat, cei de la Apple apelează la un sistem complet diferit când vine vorba de startup. Din fericire, acesta nu s-a mai schimbat probabil de 10 ani şi este foarte puţin probabil să se schimbe prea curând. Un alt avantaj al acestui mod de lucru este că din acelaşi loc puteţi adăuga progame noi care să se încarce odată cu sistemul vostru Mac OS X, dar puteţi şi să ştergeţi unele existente de care nu mai aveţi nevoie.
Prima etapă este să intraţi în System Preferences fie din bara de aplicaţii, fie printr-un click pe mărul din colţul din stânga sus, urmat de un click pe System Preferences. În noua fereastră, faceţi click pe Users & Groups, urmat de un click pe Login Items. Imediat veţi vedea o listă de programe ce poate fi mai mică sau mai mare. Pentru a elimina un element din listă, selectaţi-l şi apăsaţi pe – (simbolul minus din colţul din stânga jos al listei). Pentru a adăuga elemente noi, faceţi click pe + (plus) în aceeaşi zonă. Ca o soluţie alternativă, puteţi face drag and drop cu programe din Apps în această listă. Este suficient să ţineţi click stânga apăsat pe programul dorit din lista voastră de aplicaţii instalate, să poziţionaţi cursorul pe lista de la Login Items şi abia atunci să luaţi mâna de pe mouse sau touchpad. Toate acestea se vor încărca automat.