23 nov. 2015 | 11:34

Cercetătorii au construit primii trandafiri cyborgi

ACTUALITATE
Cercetătorii au construit primii trandafiri cyborgi

Plantele și circuitele electrice nu au mers mereu perfect mână în mână. De fiecare dată când oamenii de știință au încercat să introducă anumite piese sau circuite electrice în plante, acestea în mod inevitabil au murit.

Totuși, cercetătorii suedezi de la Linköping University au reușit să creeze primele plate ”cyborg” din lume. În mod inteligent, acesția au introdus fire din polimer sintetic în vasculatura nativă a plantelor, pentru a o transforma în rețea semiconductoare pentru semnalele electrice. În urma mai multor experimente de acest tip, oamenii de știință suedezi au reușit să găsească materialul perfect, care poate intra în interiorul plantei fără să-i împiedice capacitatea de a își procura substanțele nutritive. În urma acestor experimente, semnalele electrice transmise în interiorul plantelor au reușit să aprindă particulele ionice din frunzele acestora.

Consecințele acestei realizări științifice sunt enorme. Magnus Berggren, liderul echipei de cercetători suedezi, consideră că în acest fel, generarea de energie va deveni ”verde” în adevăratul sens al cuvântului. În viitor, vor putea fi introduși senzori în interiorul plantelor, pentru a capta energia formată în clorofila plantelor, iar copacii vor putea fi transformați în antene vii. Energia creată de fotosinteză ar putea fi transformată în energie electrică, cu ajutorul unor transformatori speciali.

Momentan, cercetătorii încearcă să convertească zahărul din frunzele plantelor în energie electrică, prin introducerea in interiorul acestora a unor electrozi  cu enzime în vârf. Enzimele în contact cu zahărul provoacă mici descărcări electrice, care pot fi captate de electrozi și trimise mai departe către o ”baterie”. Aceasta va putea transmite mai departe curentul către consumator. Dacă inainte era nevoie să tăiem și să ardem aceste plante pentru a crea curent, astăzi putem să folosim energia pe care aceste plante o crează în mod nativ fără să le mai ucidem.