20 iun. 2015 | 10:15

UPDATE RCS & RDS, Orange, Telekom sau Vodafone? Cel mai bun net pe mobil

ACTUALITATE
UPDATE RCS & RDS, Orange, Telekom sau Vodafone? Cel mai bun net pe mobil

Ce alegi între RCS & RDS, Orange, Telekom sau Vodafone? Rețelele mobile se dezvoltă extrem de rapid în țara noastră și, totodată, crește și calitatea serviciilor oferite, deoarece fiecare operator încearcă să ofere cel mai bun net mobil.

UPDATE – Am actualizat articolul ca să reflecte vitezele actuale oferite de operatori. De la redactarea articolului original, RCS & RDS (Digi Mobil), Orange, Telekom și Vodafone au făcut schimbări rețelelor și au mărit atât vitezele maxime de transfer, cât și traficul de date inclus în abonamente.

Înainte de orice, trebuie menționat parteneriatul încheiat între Orange și Telekom, parteneriat care permite celor de la Telekom Romania să folosească rețeaua 4G a Orange. Între timp, Vodafone și RCS & RDS au oprit parteneriatul de roaming național, dar acum, RCS & RDS oferă clienților Digi Mobil acces la o rețea 4G proprie.

[related]

La Orange, cel mai costisitor abonament este acum Orange Me 42 care vine cu o reducere substanțială pentru telefoane, 6GB trafic de date la  viteze 4G+, 2GB anual în roaming, dar și alte beneficii. Cel mai ieftin abonament este Orange Me 8, care oferă doar 300MB trafic de date. Toată oferta aici.

RCS & RDS oferă cel mai mare volum de trafic de date. Cel mai ieftin abonament, adică Optim 2, costă doar 2 euro și oferă 5GB trafic de date la viteze 3G și 30GB la viteze 4G. Toți abonații Digi au parte de internet nelimitat, dar la viteze mai scăzute după depășirea traficului inclus în abonament. Cei care au abonamente RCS & RDS la internet fix și televiziune pot opta pentru abonamentul Optim Nelimitat, de 2,9 euro pe lună, care vine cu 10GB în 3G și 30GB în 4G. Oferta RCS & RDS este disponibilă aici.

Vodafone promite 500MB la cel mai ieftin abonament al său, adică Smart 9. Cel mai scump abonament din portofoliul Vodafone este Super Red 89 și oferă 12GB trafic de date pe lună și 2GB trafic în roaming. Mai multe detalii aici.

Telekom oferă, pentru 9 euro pe lună, abonamentul Talk S, care oferă doar 100MB trafic de date, iar cel mai costisitor abonament, adică Complete XXL, costă 49,5 euro pe lună și vine cu 8GB trafic de date și 2GB în roaming. Toată oferta este aici.

Așadar, din punct de vedere al traficului inclus, am putea spune că cel mai bun net mobil vine de la RCS & RDS. Cu toate astea, pentru o experiență cât mai bună, contează foarte mult și viteza transferului de date, nu numai traficul inclus.

Pentru asta, am apelat iar la Netograf. Potrivit celor mai recente date, care fac referire la primul trimestru al acestui an, Vodafone stă cel mai bine la viteza de download, urmat de Orange și Telekom. RCS & RDS stă cel mai prost la acest capitol.  Toate informațiile le găsiți în  imaginea de mai jos (click pe ea pentru a o mări).

cel mai bun net mobil rcs rds vodafone orange telekom

Abonamentele oferite în ziua de azi au trecut deja de ceva timp de 2GB trafic de internet iar unele companii oferă chiar și abonamente care permit lunar un trafic de 4GB. În articolul următor ne vom uita peste câteva dintre cele mai interesante oferte de care puteți beneficia acum, mai exact cel mai scump și cel mai ieftin abonament.

Cel mai bun net pe mobil în funcție de preț

Am luat la rând cele trei mari companii de telefonie mobilă din România, ne-am uitat peste ce are de oferit fiecare dintre ele și, comparând rezultatele, ne-am format o ideea despre cum ați putea avea parte de cel mai bun net pe mobil.
[related]
Orange

Orange are de oferit abonamentul Cangur 7 pentru cei care cauta o soluție ieftină și accesibilă. Există chiar și un abonament mai ieftin și anume Senior 6 însă am ales să nu îl includem deoarce este exclusiv accesibl pensionarilor. Cangur 7 include 50MB trafic de internet care pot fi consumați la viteze 4G dar și 10GB spațiu de stocare în Orange Cloud.

De cealaltă parte, cel mai costisitor plan tarifar de la Orange este Pantera 41, plan ce va oferă nu mai puțin de 4GB trafic de internet la viteze 4G alături de 25GB spațiu de stocare în Orange Cloud.

Vodafone

Vodafone a cunoscut o schimbare în bine în ultimul an și ofertele pe care le are disponibile acum compania sunt vast superioare celor anterioare. Cel mai accesibil abonament de la Vodafone este varianta de 9 euro Smart care include 150MB trafic de date. Punctul slab al lui Smart 9 este faptul că nu vei avea parte de viteze 4G.

Nu același lucru se poate spune despre RED 59, cel mai costisitor abonament Vodafone, cu 6GB trafic de date disponibil și viteze 4G incluse. Pe lângă acestea veți primi și 2 ani gratis de Zonga și 50GB în Vodafone Cloud.

Merită menționat, totuși, și planul Smart Online (disponibil exclusiv online) care vine alături de telefonul Vodafone Smart 4 mini (disponibil la 1 euro). Planul include 1GB trafic de date, extrem de mult pentru 11 euro, alături de 3 luni gratuite de Zonga și 3 luni de acces gratuit la 43 de canale prin aplicația Seenow.

Telekom

Noua rețea păstrează puțin din vechiul Cosmote în sensul că încă are tendința de a oferi mai multe beneficii la costuri mai scăzute. Abonamentul Nelimitat XS, de 7 euro, este comercializat drept unul ce oferă trafic nelimitat de date însă Telekom nu menționează ce aceasta se aplică exclusiv aplicațiilor lor joyn by Telekom și Telekom TV. Astfel, traficul național de date este limitat la doar 50MB, la viteze 3G.

Planul tarifar cel mai pretențios al celor de la Telekom este Nelimitat XXL, plan care costă aproximativ 50 de euro. Acesta include 5GB trafic de date ce pot fi consumați la viteze 4G de până la 150Mbps. Dacă 5GB nu sunt destui pentru tine, atunci ar trebui să știi că un contract pe 2 ani îți va mai aduce încă 2,5GB lunar în primul an de contract pentru un total fabulos de 7,5GB. Pe lista aplicațiilor cu trafic nelimitat, pe lângă cele două enumerate mai devreme, avem inclus acum și WhatsApp.

Cel mai bun net mobil în funcție de viteză

Cel mai bun net pe mobil

Netograf este un proiect pornit de cei de la Autoriatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii cu scopul de a vă oferi date obiective despre vitezele oferite de operatorii voștri de internet mobil. Netograf funcționează ca orice site de testare a vitezei, prin transmiterea unor pachete de date între dispozitivul dumneavoastră și un server de test.

Dar probabil cel mai interesant lucru la Netograf este că aveți acces la statistici create pe baza tuturor testelor efectuate pe site. În acest fel noi am putut compara vitezele la internet oferite de cele trei mari rețele și am găsit cel mai bun net pe mobil.

Diferențele dintre Vodafone și Orange, pe de o parte, și Telekom, pe de alta, sunt cel puțin considerabile.

În termeni de download, cei de la Telekom sunt cu mult în spatele celorlalți, având viteze medii de doar 14 mbps, în timp ce Vodafone și Orange au 38, respectiv 52. Nici la upload lucrurile nu arată mai bine, cu un maximum de 6,77mbps pentru Telekom, 24,43mbps pentru Vodafone și 37,22mbps pentru Orange.

Vă puteți face o idee foarte clară despre ce operator vă poate oferi cel mai bun internet pe mobil din poza de mai sus. Acesta nu este Telekom. Poate că o parte din cele 15 milioane de euro investiți în publicitate ar fi trebuit să fie redirecționați către îmbunătățirea rețelei care, în momentul de față, în mod clar nu oferă cel mai bun net pe mobil.

Oferta DIGI Mobil

Trebuie menționat însă că nu oferă viteze 4G. Totuși, cel mai accesibil plan tarifar al celor de la Digi este abonamentul Complet 2 care pornește de la 2 euro lunar, bani pentru primiți în schimb 3GB trafic de internet. Dacă 3GB nu sunt de ajuns puteți alege varianta Optim Nelimitat prin care beneficiați de 5GB de internet pentru 4 euro lunar. Există însă o condiție: pentru a putea plăti 4 euro trebuie să vă abonați sau să fiți abonați la două servicii fixe și să contractați cel puțin două abonamente Optim Nelimitat.

Pentru cei abonați deja la Digi aceasta nu ar fi o problemă, însă pentru cei care nu sunt abonați situația este diferită. Prin urmare, dacă contractați un serviciu de internet Fiberlink 200 pentru aproximativ 8,8 euro lunar, un serviciu de televiziune prin cablu de 5,6 euro lunar și două abonamente veși ajunge să platiți lunar 22,4 euro. Ideea principală este că pentru a beneficia de acele servicii atât de ieftine trebuie să cumpărați în schimb altele.

Există o variantă și pentru cei care vor exclusiv acest serviciu pentru telefon mobil. Dacă vreți să achiziționați un singur plan Optim Nelimitat va trebui să plătiți 10 euro lunar în loc de 4 și nu vi se va cere altă abonare.

Mai jos aveți statisticile obținute de pe site-ul netograf.ro, sursa folosită și anterior. După cum se poate vedea foarte clar, viteza medie de download a celor ce folosesc rețeaua Digi Mobil este de doar 1,41mbps iar cea de upload este de 0,26mbps. Asta în condițiile în care Telekom oferă viteze medii de 10 ori mai mari iar Orange de aproape 40 de ori mai mari. În altă ordine de idei, conform site-ului celor de la RCS-RDS, ei oferă internet ”cu viteze de pana la 21,6 Mbps”.

viteze digi