21 aug. 2015 | 13:00

Cea mai periculoasă boală există de 16 milioane de ani

ACTUALITATE
Cea mai periculoasă boală există de 16 milioane de ani

În jurul anului 1981, s-a descoperit o boală ciudată în SUA, care afecta comunitățile de homosexuali și cele ale dependenților de heroină, iar în jurul lui 1983 boala era denumită SIDA.

În 1986 s-a constatat că boala este generată de un virus diferit de tot ce se știa până atunci. Virusul a primit numele HIV (virusul imunodeficienței umane). După multe cercetări la nivel de populație și la nivel genetic, s-a descoperit că virusul intrase în SUA în anul 1966, venind dinspre Africa de Vest, mai precis Camerun și zona Kinshasha, din Republica Democrată Congo, trecând prin Haiti.

Mutațiile genetice suferite de virus în corpul uman se petrec într-un mod predictibil, iar oamenii de știință au putut găsi astfel o posibilă origine a pacientului zero, primul om care a avut virusul HIV, tocmai prin anul 1908. Atunci, la fel ca și acum, vânători bantu, aborigeni din zona Africii de Vest, vânau cimpanzei pentru a se hrăni și așa a trecut virusul de la ei la oameni.

Noua descoperire de la mijlocul anilor 2000

În anul 2006, s-a descoperit că virusul HIV are ca origine doar un anumit grup de cimpanzei, localizați în mod specific între râurile Boumba, Ngoko și Shamga (Kadei), din zona de SE Camerun și nord-estul Congo. Maimuțele și cimpanzeii din zona Camerunului și a Congo sunt purtători ai unui virus numit SIV (n.red. – simian immunodeficiency virus, adică virusul imunodeficienței simiane). SIV este precursorul HIV, însă este relativ ușor distrus de către corpul nostru în timp de câteva săptămâni. Se presupune că SIV a ajuns în pacientul zero prin contact direct cu sângele vânătorului care s-a tăiat în timp ce secționa maimuța.

Un nou studiu confirmă această teorie şi se pare că primatele au fost infectate cu HIV de 16 milioane de ani. Welkin Johnson şi echipa sa de cercetători s-au concentrat pe o genă antivirală numită TRIM5. Aceasta face parte din grupul factorilor restrictivi, care protejează celulele-gazdă de infecţia cu viruşi. Proteina TRIM5 împiedică multiplicarea viruşilor, cu alte cuvinte. Versiunea umană, totuşi, nu e suficientă pentru a ne proteja de HIV, dar la maimuţe funcţionează.

Cercetătorii au analizat secvenţe de ADN de la 22 de specii de primate africane şi au identificat o serie de schimbări de adaptabilitate unice. Aceştia au generat un panou de gene TRIM5 şi le-au împărţit, pentru ca apoi să le expună la 16 retroviruşi diferiţi. Scopul era de a vedea care versiuni de TRIM5 erau rezistente şi la ce viruşi. Experimentele au conformat faptul că organismele primatelor s-au adaptat într-un mod uimitor pentru a face faţă acestor viruşi ai imunodeficienţei.