02 aug. 2015 | 15:31

Medicamentul împotriva cancerului care ar putea ajuta la eliminarea virusului HIV

ȘTIINȚĂ
Medicamentul împotriva cancerului care ar putea ajuta la eliminarea virusului HIV

Conform unor studii efectuate de curând, un medicament împotriva cancerului ar putea ajuta la eliminarea virusului HIV.

Pentru a se multiplica, virusul HIV atacă celulele de tip CD 4, pe care le transformă în ”rezervoare HIV”. Ulterior, acestea devin elementele care duc la o multiplicare continuă a virusului în corpul uman. Tratamentele antiretrovirale au rolul de a stopa acest proces de multiplicare, însă, după cum scrie și site-ul BBC, nu distrug acele ”fabrici” de HIV. Practic, codul genetic al virusului rămâne ascuns în cadrul celulelor, neputând fii detectat de către mecanismul de protecție al organismului și fiind imun la orice tip de medicament.

Din această cauză, în prezent se folosește o strategie denumită ”kick and kill”. În cadrul acesteia, se folosește un element special care activează virusul și altul care îl elimină. Conform unor cercetători din California, PEP005, unul dintre ingredientele folosite într-un tratament împotriva cancerului, este capabil de rezultate excelente atunci când vine vorba de identificarea virusului ascuns.

Într-adevăr, medicamentul este unul aprobat de către autoritățile competente din Statele Unite, însă autorizația nu este valabilă decât în cazul pacienților care suferă de cancer. Astfel, vor mai fi necesare numeroase teste pentru a-i demonstra efectele pozitive asupra celor care au fost infectați cu HIV.