23 oct. 2015 | 12:54

Camera 3D a celor de la NASA poate revoluționa operațiile pe creier

ACTUALITATE
Camera 3D a celor de la NASA poate revoluționa operațiile pe creier

Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de a schimba modul în care medicii realizează operații pe creier, grație unei camere 3D micuțe, creată în Jet Propulsion Laboratory.

După cum bine știm, operațiile pe creier necesită detalii la o scară foarte mică. Noua cameră JPL ar putea face poze 3D din interiorul creierului, astfel încât chirurgii să vadă țesutul cerebral foarte detaliat. O consecință logică ar fi operațiile efectuate mai rapid și în condiții mai sigure, potrivit oficialilor NASA.

Noul dispozitiv, numit MARVEL (prescurtarea de la Multi-Angle Rear Viewing Endoscopic Tool) e atașat unui endoscop, un instrument folosit pentru a examina interiorul corpului omenesc. „Fiind echipat cu una dintre cele mai mici camere 3D, Marvel e creat pentru operații pe creier cât mai puțin invazive”, a explicat Harish Manohara, investigator principal al proiectului JPL.

Camera are doar patru milimetri în diametru și 15 milimetri lungime. Întregul sistem, inclusiv endoscopul, se poate îndoi la colțuri la un unghi de 120 de grade. Această manevrabilitate va permite chirurgilor să vadă și să analizeze secțiuni mari ale creierului cu ajutorul instrumentului. De asemenea, camera are două filtre de culoare, iar imaginile pe care le captează acestea se combină în altele 3D, potrivit Space.

Marvel ar putea face operațiile și mai rapide, și mai ieftine, pentru că procedura prin endoscop poate diminua nevoia unei secțiuni propriu-zise. Cercetătorii JPL cred că ar putea fi folosită și în explorarea spațială. Această cameră mică și capabilă ar putea însoți roboții în misiuni importante, furnizând imagini ceva mai detaliate. O funcție zoom ar putea obține imagini microscopice, ușor de analizat ulterior.

Următorul pas ar fi să creeze un prototip apt pentru teste clinice, care să îndeplinească cerințele U.S. Food and Drug Administration, potrivit oficialilor NASA. Rămâne de văzut cum va fi primit dispozitivul și cât de bine îi va convinge pe medici.